Hogyan tartsa meg egy cég az informatikusokat?

Egy 15 éves magyar IT vállalkozás, az Abesse jó gyakorlata, – mely a brit akkreditációs szervezet, az IIP által alapított Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Program díját is elnyerte idén – azt támasztja alá, hogy nem törvényszerű az elvándorlás és munkaerőhiány relációja, van mód a képzett munkaerő megtartására. A jó gyakorlatról film is készült, megszólalnak az eltűntnek […]

Egy 15 éves magyar IT vállalkozás, az Abesse jó gyakorlata, – mely a brit akkreditációs szervezet, az IIP által alapított Magyarország Legkiválóbb Vállalatai Program díját is elnyerte idén – azt támasztja alá, hogy nem törvényszerű az elvándorlás és munkaerőhiány relációja, van mód a képzett munkaerő megtartására. A jó gyakorlatról film is készült, megszólalnak az eltűntnek hitt informatikusok, akik a preferenciáikról vallanak. A két kategóriában is díjazott Abesse mindennapjait bemutató kisfilmben jól nyomon követhetők azok a tényezők, melyek a munkahely választásánál meghatározóak az alkalmazottak (munkatársak) számára a havi munkabér összegén kívül: a motiváció fenntartása, a szakmai inspiráló közeg megléte, a képzések, a jó légkör és az egyéb juttatások a magyar munkavállalóknál is felértékelődni látszanak. Az Abesse példája rámutat arra, hogy az „érzésből vezetem a cégem” állapot tudatos átléptetése a szervezeti folyamatok rendszerszintű és tudatos szervezéséig hogyan képes a kis- és középvállalatok sikerességét megalapozni és a vállalat munkaerő-megtartó erejét hatékonyan növelni még az olyan fokozottan érintett szektorban is, mint az ICT.

 „Az a magyar cég tud a mai piaci viszonyok között talpon maradni, aki használja az eszét és nem vár arra, míg az ajtó kinyílik, hanem ha kell, kimászik az ablakon, hogy felfedezze a világot” – Abesse frissen kinevezett vezérigazgatója, Németh Zoltán saját bevallása alapján is azért csatlakozott multinacionális vállalati pozíciójából az Abesse csapatához, mert látott fantáziát a tulajdonos, Rónai Balázs által felépített szervezetben. „Ez egy rugalmas vállalat, ami úgy rollerezhet a nagyvállalatok között a piacon, mint a munkatársaink az irodában” – tette hozzá a film, a munkaerő megtartás és az üzleti siker összefüggéseiről gondolkodva az ügyvezető. A munkaerő-kivándorlás jelensége vitathatatlan, ahogy az is, hogy a jelenség egyre nagyobb mértéket ölt. Ezzel párhuzamosan az egyetemekről frissen kikerülő szakemberek és munkavállalók álláskeresői preferenciái és karriertervei is gyorsan és folyamatosan változnak. Fontos, hogy a kis-és középvállalkozások ezeket a folyamatokat szem előtt tartva lépkedjenek előre és találják meg azokat az eszközöket, amelyek az üzleti sikerek mellett az egyéni karrierív és a tehetség kibontakoztatásának támogatásában is főszerepet tudnak játszani. 

SOCIAL BOX