Bemutatjuk az Erste új munkahelyi kampuszát Bécsben

Találkozások helyszíne Az Erste Group dolgozói 2016-ban költöztek be négy hullámban az új főhadiszállásra Bécs Belvedere negyedében, ahol összesen 4500 alkalmazott kapott helyet a négy épületben. Az építési költségek 300 millió eurót tettek ki, és az előzetes büdzsét nem lépték túl. Természetesen itt is a nagy nyitott terek a jellemzők, ahol az együttműködés kultúrája dominál. […]

Találkozások helyszíne

Az Erste Group dolgozói 2016-ban költöztek be négy hullámban az új főhadiszállásra Bécs Belvedere negyedében, ahol összesen 4500 alkalmazott kapott helyet a négy épületben. Az építési költségek 300 millió eurót tettek ki, és az előzetes büdzsét nem lépték túl. Természetesen itt is a nagy nyitott terek a jellemzők, ahol az együttműködés kultúrája dominál.

A helyszín korábban a Déli pályaudvar telephelyeként funkcionált, amely több irányból gyűjtötte össze a vasútvonalakat, vagyis szimbolikus értelemben Közép-Európa országait kötötte össze Ausztriával. Ez azért lényeges, hiszen 1990 után az Erste a régióban terjeszkedett, és ma is meghatározó pénzintézet számos kelet-közép-európai államban.

A lokáció azért is különleges, mert itt négy, nagyon különböző struktúrájú városrész találkozik: a 19. század végén beépített negyedik kerület, a Belvedere negyed, a Svájci Kert és a 21. században épült új főpályaudvar. A terveket a Henke Schreieck építésziroda szállította, és a koncepció alapeleme az volt, hogy a komplexum sikeresen illeszkedjen a Svájci kert zöld oázisához.

Új hipermodern komplexum

Az Erste számára a vadonatúj kampusz kialakításának számos oka volt. Az egyik, hogy a több épületben dolgozókat egyetlen komplexumban gyűjthessék össze, hiszen korábban húsz helyszínen tevékenykedtek. A másik ok az volt, hogy a bankolás világszerte modernizálódik, így az új megoldások új korszerűbb helyszínt és technológiát kívántak. Harmadrészt pedig a bankcsoport működési összköltségei így mintegy 20%-kal csökkentek.

Ez nem csupán egy modern épületegyüttes, hanem egy olyan helyszín, amely kielégíti a 21. század munkavállalójának összes igényét. Itt gyorsabban, rugalmasabban tudunk reagálni az ügyfeleink aktuális igényeire, indokolta a gigaberuházást Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója.

Az összes irodaterület 117 ezer négyzetméter, a nyitott épületek illeszkednek a város történelmi építészeti és természeti örökségébe és szerkezetébe. Sok helyszín nyitott a városlakók számára is, ahol éttermek és kávézók üzemelnek, vagyis a bankközpont a megszokottól eltérően nincs hermetikusan lezárva. A kampusz szíve és kommunikációs központja a kétszintes átrium, ahol az udvarok, hidak és lépcsők különleges térbeli élményt és vizuális kapcsolatokat nyújtanak.

Az Erste kampusz építésének víziója az volt, hogy egy olyan helyet kreáljanak, amely erősíti a társaság iránti lojalitást, és amely transzparens módon nyitottan belesimul a város szövetébe és a közvetlen környezetébe. A kampusz javítja a kerület minőségét, és minden munkavállaló számára a lehető legjobb munkahelyet kínálja, mondta Marta Schreieck építész. 

Természetesen zöld technológiák szolgálják az épületeket, így geotermikus energiával biztosítják a hűtést-fűtést, amelyet távfűtéssel kombinálnak. A dupla homlokzati elemek intelligens külső védelmet biztosítanak a nap ellen, miközben az ablakok nyithatók. A rendszer a belső hőmérsékletet éjszaka, mikor az épületek üzemen kívül vannak, automatikusan csökkenti.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX