Magyarországon tarolnak az irodafejlesztések. De meddig tartanak a szép évek?

– Azok a fejlesztők, akik legkorábban észbe kaptak, és elkezdték mutogatni portékáikat a piacnak, gyakorlatilag mire elindították az építkezést, már hatvan-, hetven-, de volt, aki százszázalékos előbérleti szerződést írt alá a még papíron lévő projektre – mondja Gereben Mátyás, a CPI vezetője. 2016 végéig összesen 65 ezer négyzetméternyi új fejlesztés került piacra. Idén újabb 100 ezer négyzetméter […]

– Azok a fejlesztők, akik legkorábban észbe kaptak, és elkezdték mutogatni portékáikat a piacnak, gyakorlatilag mire elindították az építkezést, már hatvan-, hetven-, de volt, aki százszázalékos előbérleti szerződést írt alá a még papíron lévő projektre – mondja Gereben Mátyás, a CPI vezetője.

2016 végéig összesen 65 ezer négyzetméternyi új fejlesztés került piacra. Idén újabb 100 ezer négyzetméter várható a már zajló beruházások és ismert projektek alapján. 2018-ban viszont még ezt is meghaladja az építési volumen, amikor csak Budapesten 250 ezer négyzetméternyi új irodaterületre számítanak a szakértők.

– A jövőre megvalósuló fejlesztéseknél azonban már várhatóan élesedik a fejlesztők versenye is: a lokáció, a ház adottságai, a kínált szolgáltatások sokkal jobban fognak számítani a kiadhatóságban, mint ma, amikor még az erős keresleti piac a jellemző – mondja Gereben Mátyás.

De még valószínűleg ezt a volument is sikerül bérbe adniuk a piac szereplőinek az átadástól számított körülbelül egy éven belül. A lendület valószínűleg kitart 2018 végéig, de a következő időszakról a bérlők és a fejlesztők is óvatosabban nyilatkoznak.

A mai boom a közép-kelet-európai konjunktúranövekedésnek köszönhető, amely kihat Magyarországra is. Sok szektorban pozitívak a gazdasági kilátások, ami ösztönzi az új projekteket, munkaerő-felvételt és mindezek hatására a költözést. Szintén a hazai irodapiac fellendülését okozza a szolgáltató központok ideköltözése.

Sok hazai kkv is mostanában döntött úgy, hogy modern irodakörnyezetbe költözik. Van, akinél ez presztízs, másoknál a megváltozott munkaszervezés vagy éppen az új ügyfelekhez való közelség követelménye indokolja, hogy a korábbi lepukkant környékről egy divatos lokáció trendi épületébe költözzenek.

Irány a Váci út!

A Váci úti irodafolyosó könnyen elérhető, megközelítése tömegközlekedéssel és gépkocsival is kiváló. Itt közel 100 ezer négyzetméterrel bővülhet a kínálat 2018 elejére. Persze, a Váci úton kívül is van élet. A környezet, az egyetemek közelsége és a jó közlekedés teszi a dél-budai irodapiacot vonzóvá mind a bérlők, mind a fejlesztők számára.

– Budapest tömegközlekedési hálózata nagyon fontos szerepet játszik a bérlők irodakeresésénél. Különösen a nagy cégek figyelnek arra, hogy a választott lokáció metróval jól megközelíthető legyen. A hármas metró szerepét nem lehet túlbecsülni, hiszen a legnagyobb irodai részpiacnak számító Váci utat szolgálja ki, ahol jelenleg is a legtöbb fejlesztés található – magyarázta Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője.

SOCIAL BOX