Mitől lesz különleges az AGORA Budapest? – interjú Kigyóssy Örssel

– Önök egy hatalmas gigaprojektet valósítanak meg, amely 136 ezer négyzetméternyi beépített területtel számol, miközben élhető terekről és közösségépítésről beszélnek. Hogyan egyeztethető össze egy fejlesztő természetes profitérdeke és a közösségépítés? – Ezek nem egymásnak ellentmondó törekvések, hanem szinergiát alkotnak. Ha rövid távon gondolkodunk, akkor egyszerűen jó áron bérbe adnánk vagy értékesítenénk az ingatlanokat. Ha pedig […]

– Önök egy hatalmas gigaprojektet valósítanak meg, amely 136 ezer négyzetméternyi beépített területtel számol, miközben élhető terekről és közösségépítésről beszélnek. Hogyan egyeztethető össze egy fejlesztő természetes profitérdeke és a közösségépítés?

– Ezek nem egymásnak ellentmondó törekvések, hanem szinergiát alkotnak. Ha rövid távon gondolkodunk, akkor egyszerűen jó áron bérbe adnánk vagy értékesítenénk az ingatlanokat. Ha pedig távlatokban gondolkodunk, akkor az a célunk, hogy az új negyed élettel legyen tele, hiszen így lesznek igazán értékesek az új épületek. A hosszú távú gondolkodás sok energiát is igényel, és néha időközben változtatni kell a terveken. Például ha építünk egy parkot, akkor előtte érdemes megnézni: korábban hol gyalogolták ki a területet az emberek, hiszen hiába terveztük meg a lekövezett sétányokat, ha a járókelők keresztben haladnak át a zöld gyepen. Hiszünk abban, hogy a fejlesztőknek nem kell minden anyagi forrásukat az épület átadásáig felhasználniuk, mert könnyen elképzelhető, hogy a bérlők beköltözése után érdemes kisebb módosításokat eszközölni, a felhasználó élmény javítása érdekében.

– Milyen pluszt képes majd nyújtani az új irodanegyed a bérlőknek és a munkatársaiknak?

– Ha nem csak azért járnak majd ide az emberek, mert ez a kötelezettségük, hanem az itt irodát bérlő cégek azzal csábítják magukhoz az új kollégáikat, hogy az AGORA Budapesten esténként klassz rendezvényeket szerveznek, hétvégente koncerteken szórakoznak a helyiek, családi vasárnapok keretében pedig igazi piknikhangulat uralkodik, akkor nyert ügyünk van. Itt dolgozhatsz akár a parkban, akár a tetőkertben, de napközben beugorhatsz a fodrászhoz vagy a kozmetikushoz is. Egy igazi deal-t kínálunk, amellyel mindenki nyer. A cégek könnyebben meg tudják tartani a tehetséges munkatársaikat, mert kellemes atmoszférát és emberközpontú tereket biztosítunk, az igényes munkakörnyezet által pedig jelentősen spórolhatnak a humán költségeken.

– A Váci úti irodafolyosón kevés a zöld terület, a parkok szövedéke hiányzik, csupán néhány zöld sziget (pl. Váci Greens) jelent üdítő kivételt. Persze ez urbanisztikai adottság is, inkább az épületek belső kertjében jelenik meg a természet. A beruházás előtt Önök vizsgálták-e a konkurenciát és milyen pozitív dolgokat raktároztak el magukban?

– Természetesen körülnéztünk a piacon. Referenciaként említhetem az Erzsébet tér melletti Gödröt és környezetét. Építészetileg egyszerű megoldások jellemzik, néhány fa, igényes vízfelület, vagyis egy hely, ahol az emberek szívesen találkoznak. Még egy jó példa az Eiffel Tér irodaház melletti süllyesztett városi tér, ahová ki lehet ülni a közparkba. Mi is éppen ebben gondolkodunk. Nekünk legalább annyira kell koncentrálni az épített környezetre, mint a közösségteremtésre. Családi vasárnapokat, esetleg őstermelői piacot szeretnénk szervezni, már ebben a most átadatott ideiglenes parkban is közösségi rendezvényekben gondolkodunk. A célunk idevonzani az embereket, hogy ez ne csupán közlekedési csomópont legyen a számukra, ahol átszáll egy másik közlekedési eszközre, hanem ahol megáll, megpihen, megsétáltatja a kutyát, mert jó itt lenni.  Ez a mentalitás jó üzleti lehetőséget is kínál a nálunk irodát bérlő cégeknek is, hiszen a közelben közlekedő fiatalokat magukhoz tudják vonzani.

– A cégcsoport Londonban, Pozsonyban, Varsóban és Budapesten is fejleszt, miközben ezek a városok különböző adottságokkal és hagyományokkal rendelkeznek. Hogyan lehet a HB Reavis-en belül figyelembe venni a helyi sajátosságokat?

– Fejlesztési igazgatóként nagy szabadsággal rendelkezem, de az AGORA Budapest léptéke igényli is, hogy túllépjünk a hagyományos fejlesztői gondolkodáson. Megkaptuk a bizalmat a HB Reavis vezetőségétől, hogy a hozzáadott értékek megteremtésébe invesztáljunk. A Finta Stúdió is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan lehet a projektet a budapesti városszövetbe integrálni. Mi nyilván egy nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalatot képviselünk, de hallgatunk a helyi tanácsadóinkra, ezért a helyi kollégák nagy szabadsággal rendelkeznek. Terveket készítettünk a vezetőség számára, és hisszük, hogy a kidolgozott beépítési koncepció szerethető. Arra törekedtünk, hogy az a beépítési szövet, ami megfigyelhető a környező utcák rendszerében, az jelenjen meg a mi fejlesztésünkben is, vagyis folytatódjanak a már meglévő tengelyek a mi projektünkben is. Ezek a célok a városi építészeti szakértőkkel folytatott egyeztetéseken is napirendre kerültek. Sok más fejlesztésnél az irodaházak zöld felületeit lezárják a nap végén, mi pedig átjárható közterületeket szeretnénk megvalósítani.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.