Fullon van Bel-Budán az irodapiac

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az üresedési ráta a budapesti irodapiacon, jelenleg 7,6%, azaz a 3.353.236 m² nagyságú budapesti bérirodaállományból 254.540 m² állt üresen 2017 harmadik negyedévének végén. Ha a 254.540 négyzetméter szabad irodaterületből kiemeljük a bel-budai lokációban lévő irodaépületeket, akkor ott jelenleg alig 18.620 m² szabad területet talál az, aki bérelni szeretne. Százalékos arányban, […]

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az üresedési ráta a budapesti irodapiacon, jelenleg 7,6%, azaz a 3.353.236 m² nagyságú budapesti bérirodaállományból 254.540 m² állt üresen 2017 harmadik negyedévének végén.

Ha a 254.540 négyzetméter szabad irodaterületből kiemeljük a bel-budai lokációban lévő irodaépületeket, akkor ott jelenleg alig 18.620 m² szabad területet talál az, aki bérelni szeretne. Százalékos arányban, ez az érték 300 bázisponttal alacsonyabb a budapesti átlagnál.

Az alpiac a teljes budapesti piac 12%-át adja ki, ezzel a Váci Corridor és a Centrál Pest alpiacokat követő 3. legnagyobbnak számít. Érdekessége, hogy az elmúlt 7 év távlatában nagyságrendileg fele akkora ütemben bővült, mint a teljes budapesti irodapiac. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy kiváló elhelyezkedése miatt gyorsan a fejlesztők fókuszába került, és még az első irodai boom idején – a 90’-es évek legvégén, 2000-es évek elején – szinte az összes alkalmas telket beépítették.

Míg 2012-ben az alpiac üresedési rátája elérte mélypontját (23,77%) addig ez a mutatószám napjainkra 4,6%-ra csökkent. Vagyis kitehetnénk a „Megtelt” táblát. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezzel az értékkel is csak a dobogó második fokára léphet, a Dél-Budai alpiac (3,34%) mögé.

Az üresen álló telkek hiányában jelenleg csak egy irodaház fejlesztése folyik, amely az alpiac méretét alig 1 %-kal fogja növelni 2018 második felében. Vagyis új fejlesztési potenciál a közeljövőben igen kevés itt.„Éppen ezért jogos a meglévő irodaházak vérfrissítése. 2018 elején a CA Immo a Víziváros irodaházat is megújítja, korszerűbbé teszi a közös területeket” – mondta Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

Az itt található irodaházak átlagéletkora 15,5 év amely arra predesztinálja a teljes alpiacot, hogy megújuljon, ha az új, minden igényt kielégítő irodaházakkal fel kívánják venni a versenyt. De az ingatlanos aranyszabály miatt – vagyis a 3 legfontosabb szempont: Lokáció, Lokáció, Lokáció – ezen korosabb épületek is jó eséllyel pályáznak az új bérlőkért, mert nagyon jó mikrokörnyezettel rendelkeznek.

„A lényeg, hogy a munkába járás megoldható legyen egy tömegközlekedési csomópont közelében. Ha ebédre az alkalmazott 5-10 hangulatos bel-budai bisztró ebédmenűjéből választhat, vagy a stresszt egy kellemes sétával  vezetheti le, ráadásul a bevásárlást is el tudja intézni hazafelé menet a néhány sarokra található a bevásárlóközpontban” – tette hozzá Szalma Péter.

SOCIAL BOX