Nagyítóval kell keresni a nívós irodákat Budapesten. A régebbi házak is megújulnak

Mindent kivesznek A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIE) 2017 harmadik negyedéves adatai szerint az üresedési ráta tovább csökkent; a harmadik negyedév során 7,6%-ra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Már nem is kell megemlíteni, hogy újabb történelmi statisztikával gazdagodott a magyar ingatlanpiac. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,3%), a kereslet 2017 […]

Mindent kivesznek

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIE) 2017 harmadik negyedéves adatai szerint az üresedési ráta tovább csökkent; a harmadik negyedév során 7,6%-ra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Már nem is kell megemlíteni, hogy újabb történelmi statisztikával gazdagodott a magyar ingatlanpiac. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,3%), a kereslet 2017 harmadik negyedévében 164.980 m2-t tett ki, az előző negyedévi értéket 67%-kal meghaladva.

Az üresedési rátából is látszik az a tendencia, hogy az új épületek mellett a régebben átadott irodaházak is jól teljesítenek: sikerük azon múlik, hogy a tulajdonosok mennyire képesek naprakészen tartani az ingatlanjaikat. Vagyis a sikeres bérbeadások és a növekvő telítettség elérése érdekében a versenyképességet folyamatosan fenn kell tartani az épületek műszaki és esztétikai megújításával, valamint a szolgáltatási színvonal emelésével. Ezek az erőfeszítések pedig meghozzák a gyümölcsüket, hiszen a fokozódó versenyben is helyt tudnak állni.

Bizonyíték, nem ígéret

De lássuk, hogy konkrétan ezek az örvendetes statisztikák hogyan realizálódtak az elmúlt hónapokban egyes budapesti ingatlan-portfóliókban. A CPI igen aktív az irodapiacon, és a portfóliójában lévő régebben épült irodaházak felfrissítésével szép sikereket ért el. Novemberben hivatalosan is megnyitott a Balance Loft a Váci úton, ahol a 6500 négyzetméteres irodaház már az átadásakor több mint 80 %-os telítettséggel üzemelt. Ez a cégcsoportot arra ösztönzi, hogy folytassa az eddigi versenyképesség-növelő stratégiáját, amelynek újabb eleme az összesen 36 ezer négyzetméteres Gateway Office Park teljes megújulása.

Az Árpád híd pesti felhajtója közelében található komplexum az elmúlt évben több mint 20 ezer négyzetméterre vonatkozó szerződéshosszabbítást és új szerződést tudhat magáénak.  Több mint 5000 m2 irodaterületre érkeztek új bérlők. A teljesen megújuló hármas torony olyan prominens új bérlőkkel büszkélkedhet, mint az NSC Global, a KRKA Magyarország vagy éppen az AmRest. De a cégcsoport itt nem áll meg, hiszen a tervei szerint a megújulási program a Balance Hall irodaházzal folytatódik, amelynek várható átadására 2019 második negyedévében kerül sor.

A CA Immo is nagyobb – régebben épült – irodaház-portfólióval is rendelkezik, mégis jelentős tranzakciókat bonyolított le az elmúlt időszakban. A siker oka itt szintén a folyamatos karbantartás és fejlesztés, így például a City Gate irodaháza is megújult. A cég az utóbbi időszakban 47 ezer négyzetméterre írt alá bérleti szerződéseket a City Gate, a Capital Square, az Infopark A, a Bartók Ház, valamint az R70 Office Complex irodaházakban. A fejlesztési hullám folytatódik, hiszen 2018 elején a CA Immo megújítja a Víziváros irodaházat is, korszerűbbé teszi a közös területeket.

A Heitman is az újrapozícionálásban látta meg a siker titkát, így a 2011-ben felvásárolt Alkotás Point közös területeit „felfrissítették”, megújították a meglévő bérlői szerződéseket és bérbe adták az üres egységeket. Az új stratégia sikeresnek bizonyult, és az elmúlt 3 évben az Alkotás Point 95%-os kihasználtságot ért el rangos bérlői összetétellel.

A CityZen Irodaház esetében is jól sikerült az „újjászületés”, hiszen miután a ConvergenCE újrapozícionálta a piacon, most 90% fölött van a kihasználtság. Az elmúlt időszakban olyan cégek érkeztek, mint az OTIS, vagy éppen a Techwave, miközben tavaly ősszel még egy SPAR szupermarket is nyílt, hogy az irodaház tovább bővítse a szolgáltatásai körét. Exkluzív orvosi központ is nyílt, de nemrég érkezett egy regionális pénzügyi szolgáltató központ is.

SOCIAL BOX