Pekingben hegyeket építettek, ahol az irodisták hegymászó kötél nélkül dolgoznak

A multifunkcionális komplexum hatalmas iroda, lakó és kiskereskedelmi tereket foglal magában, így többek között itt található a 220 ezer m2-es Armani Apartman is, amely tíz épületből áll. 2014-ben kezdődött meg a projekt kivitelezése, de előtte a szomszédos parkot kibővítették, amely – mondanunk sem kell – a pekingi levegőminőséget tekintve igazán nagy tett. A helyszín, vagyis […]

A multifunkcionális komplexum hatalmas iroda, lakó és kiskereskedelmi tereket foglal magában, így többek között itt található a 220 ezer m2-es Armani Apartman is, amely tíz épületből áll. 2014-ben kezdődött meg a projekt kivitelezése, de előtte a szomszédos parkot kibővítették, amely – mondanunk sem kell – a pekingi levegőminőséget tekintve igazán nagy tett. A helyszín, vagyis a Chaoyang Park Peking egyik legnagyobb zöld területe.

A különleges formavilággal megáldott ingatlanegyüttes a természet és a mesterséges épített környezet határán áll, mintegy összekötve a két világot. A projektet a hagyományos kínai tájkép festészet ihlette, ennek következtében számos természeti forma köszön vissza az épületek megjelenésében. Így például az aszimmetrikus iker irodatornyok mintha a park egyik tavába lennének ültetve, így törnek az ég felé a mesterséges „hegycsúcsok”. A kisebb méretű kiskereskedelemi épületek pedig erodált hegyi sziklákat jelenítenek meg, amelyek látszólagos random elrendezése egy gigantikus városi kertet alkotnak.

A fejlesztés általános környezetét a sima, ívelt felületek határozzák meg, amelyek egy hagyományos kínai festmény érzelmi és esztétikai hangulatát idézik meg. Az épületek között megjelenő táj fenyőfákat, bambuszt, sziklákat és tavakat foglal magában, amely a keleti kultúrát személyesít meg az építészet és a klasszikus hagyományos tér között.

„A modern városokban az építészet – mint a mesterséges teremtés – a tőke, a hatalom és a technológiai fejlődés szimbólumai; míg a természet önállóan létezik. Ez különbözik a hagyományos keleti városokban, ahol az építészet és a természet egységére összpontosítanak, hogy a megteremtett légkör a lelki célokat szolgálja” – mondja Ma Yansong, a MAD építésziroda alapítója.

A LEED Gold minősítésű komplexumban nem csak a természet meghatározó, hanem a fenntartható technológiák is a környezettudatosságot szolgálják. Így például a külső üveg homlokzatán látható függőleges bordák energiahatékony szellőztető és szűrőrendszerként működnek, míg a tornyok alján a tó nyáron levegő hűtőrendszerként üzemel – csökkentve a belső hőmérsékletet.

SOCIAL BOX