Ez őrület! A Google újabb birodalmi székhelyet épít Kaliforniában

A Google több helyen is építkezik egy időben, ezt azért jó tisztázni, mert lassan már nem látjuk a fától az erdőt. A cégcsoport még korábban elindította új megafejlesztését Mountain View városában, hogy azt a különleges, sátortetős irodakomplexumot megépítsék a Googleplex mellett. A tervek szerint 2019-ben átadásra kerülő ingatlan egy hatalmas parkkal is büszkélkedhet majd, amelyet […]

A Google több helyen is építkezik egy időben, ezt azért jó tisztázni, mert lassan már nem látjuk a fától az erdőt. A cégcsoport még korábban elindította új megafejlesztését Mountain View városában, hogy azt a különleges, sátortetős irodakomplexumot megépítsék a Googleplex mellett. A tervek szerint 2019-ben átadásra kerülő ingatlan egy hatalmas parkkal is büszkélkedhet majd, amelyet sétányok kereszteznek, így a munkatársak úgy érezhetik magukat, mintha egy arborétumban korzóznának.

És ha még nem volna elég a látványtervekből, akkor most a BIG (Bjarke Ingels Group) bemutatta a Google kaliforniai Sunnyvale városában épülő legújabb, százezer négyzetméteres kampuszának a terveit is, amely a Moffett Parkban a karibi lejárónál fog épülni a San Franciscói öböl déli részénél.

Innen nincs messze nyugati irányban a Googleplex a Charleston Parkban, amely mellett már készül az említett sátortetős irodaközpont. Vagyis a Google inváziós erőként kis túlzással lassan birtokba veszi az egész öbölmenti térséget.

De említsük meg a harmadik megaprojektet is, hiszen nemsokára megkezdődhet a 11 szintes londoni székház kivitelezése is, amely a Googe első saját tulajdonú ingatlana lesz az Amerikai Egyesült Államokon túl. A King’s Cross kampusz mintegy 100 ezer négyzetméternyi irodateret fog kínálni, amelynek 65%-át  veszi majd birtokba a cég.

A BIG már szinte állandó partnere a Google-nak, hiszen Mountain View-ban és Londonban is koordinálja a fejlesztést a Heatherwick Studióval közösen. Ez a legújabb látványterv se nélkülözi az extravaganciát, hiszen az új kampusz két hegyoldalt formázó tömböt fog alkotni, amelyek szinte egymás tükörképei. A harmonikus épületegyüttes a tájból emelkedik ki, hogy egy zikk-zakkos építményt jelenítsen meg teraszos tetőablakokkal kombinálva.

A cégcsoport nemrég, 2017 decemberében nyújtotta be a terveket a helyi városi hivatalba, így szándékaik szerint itt a Moffett Parkban 4500 alkalmazott kaphat helyet majd a jövőben. A hírek szerint legkorábban 2021-ben kerülhet sor az új központ átadására.

A látványtervek alapján is jól látszik, hogy a tájba simuló irodaházak hosszú lejtőkkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy sétával vagy kerékpárosan is megközelíthessék az egyes szinteket. Szinte olyan a két épület, mintha egy folyamatosan felfelé haladó sétány lenne, ahonnan több helyről is bejárat nyílik a belső terekbe.

SOCIAL BOX