Hol bérelnek irodát Budapesten a infokommunikációs multik?

Az infokommunikációs szektor az irodafejlesztési piac egyik legfontosabb megrendelője, és nem csupán modern, zöld és trendi új irodákat vesznek birtokba Budapest legfrekventáltabb helyszínein, hanem akár egész irodaszárnyakat és épületeket is kibérelnek hosszú távra. Mondanunk sem kell, hogy egy beruházó számára mekkora előnyt jelent, ha előbérletben, BTS-fejlesztés keretében egész épületeket vagy épületrészeket lefoglalnak az IKT szektorban […]

Az infokommunikációs szektor az irodafejlesztési piac egyik legfontosabb megrendelője, és nem csupán modern, zöld és trendi új irodákat vesznek birtokba Budapest legfrekventáltabb helyszínein, hanem akár egész irodaszárnyakat és épületeket is kibérelnek hosszú távra. Mondanunk sem kell, hogy egy beruházó számára mekkora előnyt jelent, ha előbérletben, BTS-fejlesztés keretében egész épületeket vagy épületrészeket lefoglalnak az IKT szektorban tevékenykedő cégek. Az elmúlt időszakban számos infokommunikációs vállalat jelentette be, hogy új munkahelyre, cégközpontba költözik vagy már költözött is. De milyen helyszíneket és körülményeket preferálnak?

Corvin Sétány

A Nokia a Corvin Sétányon vette birtokba a Nokia Skypark irodaházat a rehabilitációs zóna keleti részén. Ez egy kompakt, trendi, a legújabb szolgáltatásokat kínáló olyan új városnegyed, amely nyugati mércével tekintve is abszolút minőségi közeget biztosít, hiszen itt igényes lakásokban lehet élni, igényes irodákban lehet dolgozni, és a plázában, illetve az utcai üzletekben számos szolgáltatást lehet igénybe venni. Nem beszélve arról, hogy már óvodát is nyitottak az irodaházban, hogy a dolgozók gyermekei ide járhassanak.

Vagyis egy vibráló, nagyvárosias közegről beszélünk, ahol felugorhatunk a metróra, ahol a négyes-hatos a Nagykörúton haladva a metropolisz ütőerén halad végig, és ahol még egy patinás mozi is működik. Tehát egy olyan egészséges funkciómix jött létre, amely garantálja, hogy a munkaidő végén se ürül ki a negyed, hanem az esti órákban is megmarad a mozgalmas és sokszínű miliő. A gyalogos sétány emellett egyfajta zöld oázist biztosít, ahol az autók alig közlekednek, ahol megpihenhet az itt dolgozó egy kis időre.

A Nokia szempontjából az is fontos, hogy itt a közelben az elmúlt néhány évben egy biológiakutatási-informatikai hub alakult ki, amely megfelelő környezet egy kutatóközpontnak és labornak. A közelben található a SOTE ötezer hallgatóval, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontja, egyéb kutatóintézet és főiskola is működik itt, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem IT kara az új épület közvetlen szomszédságában található.

Duna-part

Az már szinte evidencia, hogy a technológiai cégeknél a fiatalabb generációk dolgoznak, és arról is hatalmas szakmai irodalom áll a rendelkezésünkre, hogy miben különbözik az X, az Y vagy éppen a Z generáció. E tekintetben jól tudjuk, hogy az ipszilonok számára fontos az alternatív közlekedési lehetőség, mint például a bicikli, emellett a zöld terület, és a modern, átlátható, nyitott irodaterek.

E tekintetben kiváló helyen kapott helyett az Ericsson Ház a Wing fejlesztésében, hiszen az Infopark mellett a Duna-part közvetlen közelében épült fel, ahol szép parkosított helyszínen elszórva találhatók az irodaházak, a panoráma fantasztikus, az egyes villamossal villámgyorsan Pest különböző pontjaira lehet jutni, míg a közeli Petőfi hídon keresztül a 4-6-os villamos közlekedik.

A szolgáltatásokkal is minden rendben van, hiszen a közeli Allee az egyik legnépszerűbb bevásárlóközpont Budapesten kiváló márkaválasztékkal, mozival és vendéglátóipari egységekkel. Az is megfigyelhető, hogy a kutató- és fejlesztőközpontok előszeretettel költöznek egyetemek mellé, ahogy azt már a Nokiánál is jeleztük. Itt is erről van szó, hiszen a közelben található a Műszaki Egyetem és az ELTE kampusza, amely később lehetőséget ad arra, hogy az Ericsson újabb tehetségeket csábítson magához.

Soroksári út

Az IT Services Hungary idén a Skanska által fejlesztett Mill Park irodaházba helyezi át budapesti székhelyét, ahol körülbelül 17.300 négyzetméternyi irodaterületet fog bérelni. Vagyis szinte egy egész tömböt birtokba vesznek majd a több mint kétezer dolgozójuk részére. Ez esetben nagyon fontos szempont volt, hogy a cég munkatársai több helyszínen szétszórva dolgoztak, amely a versenyképesség szempontjából nem volt ideális megoldás.

Az új helyszínen személyre szabott irodatereket kapnak a fejlesztőktől, vagyis a saját elképzeléseik szerint alakíthatják a munkatereket, így a kooperáció és a hatékonyság kiemelt szerepet kap, nem kell egy már meglévő struktúrát toldozgatni-foltozgatni. A Skanska számára a fenntartható alapelvek mellett fontos a 21. századi munkahelyek kialakítása, amely mondanunk sem kell egy tech cég esetében szintén alapvető szempont az y generációs alkalmazottak miatt.

Nagy a verseny az informatikai piacon, egyre nehezebb kvalifikált szakembereket találni, ezért az új irodák már valóban inkább társalgók és nappalik azok minden kényelmével együtt, mintsem klasszikus irodák. Fontos szempont itt is a zöld park, amely a Mill Parkhoz tartozik, ahol relaxálni és sportolni lehet majd. A helyszín a HÉV vonalán fekszik, közel van a 4-6-os villamoshoz, sőt, akár gyalogosan is könnyen elérhető a belváros.

Könyves Kálmán körút

Még maradjunk Ferencvárosban, csak éppen a kerület középső részén nézzünk körbe, hiszen a Magyar Telekom új székháza a Groupama Aréna mellett épül. A több mint 50 ezer m2-nyi irodateret kínáló hatalmas komplexum szinte a korábban elmondott szempontok kvintesszenciája, hiszen itt minden meglesz, ami szükséges a 21. század technológiai vállalatának.

A helyszín kiváló, itt halad a kék metró, a villamos elvisz Budára vagy Pest más részeire, autóval gyorsan megközelíthető a város bármely pontjáról, a repülőtérre is szinte nyílegyenes út vezet. Az ingatlanegyüttes számos zöld területtel büszkélkedhet majd, az egészség is garantálva, hiszen lesz itt tetőszinti futópálya és fitneszközpont, Sőt, egy önálló konferenciaközpont is épül, vagyis mindenféle igényt kielégít majd a komplexum.

A munkakultúra szintén a legmodernebb trendeknek megfelelően alakul majd az egyes irodákban, a közösségépítés, a kényelem és a kooperáció is kipipálva. A közeli Lurdy Ház bevásárlóközpont számos szolgáltatást kínál az irodistáknak, legyen az üzlet vagy vendéglátóipari egység. Vagyis itt minden megtalálható, amelyre most a jelenkor munkavállalójának szüksége van.

 

SOCIAL BOX