Idén is arathat a magyar ingatlanbefektetési piac

Bűvös 2 milliárd euró Kezdjük a tavalyi adatokkal, hogy az idei folyamatokat trendekbe tudjuk illeszteni. Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe ugrott a magyarországi ingatlanbefektetések értéke, amelynek csaknem 90 százaléka irányult Budapestre. Vagyis végleg magunk mögött hagytuk a nehéz éveket, mintegy tíz évet kellett várni, hogy a piac reorganizációja és […]

Bűvös 2 milliárd euró

Kezdjük a tavalyi adatokkal, hogy az idei folyamatokat trendekbe tudjuk illeszteni. Tavaly már a válság előttit meghaladó szintre, 2 milliárd euró közelébe ugrott a magyarországi ingatlanbefektetések értéke, amelynek csaknem 90 százaléka irányult Budapestre. Vagyis végleg magunk mögött hagytuk a nehéz éveket, mintegy tíz évet kellett várni, hogy a piac reorganizációja és rehabilitációja megtörténjen. Örvendetes folyamat, hogy bár a főváros uralja a piacot, a nagy egyetemvárosokban is – különösen az irodapiacon – aktivizálódnak a szereplők.

A nemzetközi ingatlanügynökségek számításai kisebb-nagyobb eltéréseket mutathatnak a módszertan alapján, de ez a 2 milliárdos bűvös szám mindenütt megjelenik. A CBRE adatai szerint a 2017-es befektetési összvolumen a kereskedelmi ingatlanpiacon 1,78 milliárd euró volt, különösen a Q1 és a Q3 bizonyult erősnek. A retail szektor szinte utolérte az irodapiacot a volumen tekintetében, köszönhetően a jelentős bevásárlóközpont tranzakcióknak.

A Colliers statisztikái alapján Magyarországon 1,828 milliárd euróért cseréltek gazdát kereskedelmi ingatlanok. A prime hozamok mindenhol csökkenek, Budapesten egy év alatt 50 bázisponttal 6%-ra mérséklődött az irodahozam. A retail szektorban is 6%-kal kalkulálhatunk, míg a logisztikában a legmagasabbak a hozamok, hiszen 7,75%-ról beszélhetünk. A három eszközállomány tekintetében még mindig nagyobb hozamot realizálhatnak a piaci szereplők Budapesten, mint a konkurens fővárosokban.

Mit várhatunk idén?

A szakértők szerint a 2 milliárd eurós nagyságrend idén is elérhető, egyes vélemények szerint megközelíthetjük, mások szerint le is körözhetjük ezt a volument. Érdemes megnézni, hogy honnan indultunk, amelyet jól szemléltet a CBRE összehasonlító statisztikája: az ingatlanbefektetési forgalom bővülése 2018-ban akár a 2012-es volumen tízszeresét is elérheti, így a piac mérete elérte a válság előtti szintet, és ezen az évi 1,8-2,0 milliárd eurós szinten stabilizálódik hosszú távon.

Magyarországon a legnépszerűbb eszköz továbbra is az irodaház, de a kiskereskedelmi ingatlanok is egyre kelendőbbek. E két szegmensben jelentős tér van még a bővülésre, de lakáspiac is egyre vonzóbb a szélesedő kormányzati intézkedések hatására, mondta korábban Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

Az ipari ingatlanpiacon 2018-ban az új állomány nagyságrendje elérheti a 200 ezer m2-t is, azonban a hazai piacot uraló néhány nagyobb szereplő többnyire saját tulajdonban tartja az ingatlanállományt, vagyis a befektetői piacon nagyobb mozgásra egyelőre nincs kilátás, noha az egyes portfóliók tisztítása folyamatos, ezért néhány ingatlan gazdát cserélhet, mondta korábban Halász-Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield hazai ipari csapatának vezetője.

Ingatlanalapok

Tavaly tovább erősödött a hazai befektetők aránya, ami elérte a 36%-ot, a dél-afrikaiak szerezték meg a képzeletbeli második helyet 16%-kal, illetve a csehek és a németek osztoznak a harmadik helyen 11-11%-kal ismét csak a CBRE szerint. Ezzel párhuzamosan azonban a 2010-2012 közötti befektetői bizonytalanság után 2016-2017-ben a hagyományos nagy nyugati – köztük a német – alapok is visszatértek Budapestre, és egyre több irodaház tranzakcióban vesznek részt.

A Bamosz adatai szerint 2017-ben a hazai ingatlanalapok már ezer milliárd forintos nagyságrendben kezeltek ingatlanokat, és ez a szám az elmúlt két hónapban, vagyis januárban és februárban tovább nőtt. Magyarul ömlik a pénz az ingatlanalapokba, hiszen a szervezet adatai alapján januárban csaknem 26 milliárd forint friss tőke érkezett, februárban pedig további 30,5 milliárd forint. A hozamok is pozitívak voltak, így 3,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona februárban. Ilyen trend és ekkora dinamizmus mellett már márciusban megtörténhet a helycsere, az ingatlanalapok leelőzhetik a kötvényalapokat a vagyon tekintetében.

Idei befektetések

Már idén is jó néhány tranzakciót jelentettek be, amelyek egy része még tavalyi tárgyalások eredménye, de idén lett publikus. Néhányat soroljunk fel a teljesség igénye nélkül, a példákból is látszik, hogy a kiskereskedelem iránti tavalyi érdeklődés idén sem hagyott alább, amelyet igazolnak a KSH pozitív adatai a lakossági fogyasztás folyamatos bővüléséről.

A WING kiskereskedelmi portfóliót vásárolt, aminek során a tulajdonába került az EuroCenter Óbuda Üzletközpont, valamint a szombathelyi Family Center és a Praktiker barkácsáruház. A Diófa Alapkezelő Zrt. a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap képviseletében vásárolta meg a 14 ezer m2-es  Infopark A irodaházat a CA Immótól. Az Erste Ingatlan Alap tulajdonába került a legnagyobb magyar kiskereskedelmi park, a Market Central Ferihegy és a mellette található Quadrum irodaház.

A New York-i központú Marathon Asset Management londoni leányvállalata, az MCAP Global Finance (UK) LLP megvásárolta a Népliget Center irodaházat. A bécsi székhelyű GalCap Europe megvette a Central Udvart, ezzel a Merkúr Palota után megszerezte a második épületét a magyar fővárosban. A tranzakció a német Institutional Investment Partners nevében történt, amely befektetési társaság német nyugdíjalapokat képvisel.

De azért a logisztikai piacon is beszámolhatunk egy-két akvizícióról. A Diófa Alapkezelő Zrt. a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap portfóliójába vásárolta meg a 14 ezer m2-es soproni logisztikai központot a Huncargo Holding Zrt.-től. A Prologis pedig eladta a 32 ezer m2-es Prologis Park Hegyeshalmot a Horváth Rudolf Intertransport Kft. részére.

SOCIAL BOX