A jövő irodája

Intelligens környezetek Vannak, akik a 3D-s digitális térképekben látják az irodák jövőjét. Ezek valóban sokkal könnyebbé tehetik nemcsak a tervezési folyamatokat, hanem az iroda átszervezését is. Az okostérképek megmutatják, melyik osztálynak melyik lenne a legmegfelelőbb helyiség az adott feladat elvégzésére (pl. egy 4 fős meetingre nem a nagyobb, hanem a kisebb termet fogja lefoglalni), de […]

Intelligens környezetek

Vannak, akik a 3D-s digitális térképekben látják az irodák jövőjét. Ezek valóban sokkal könnyebbé tehetik nemcsak a tervezési folyamatokat, hanem az iroda átszervezését is. Az okostérképek megmutatják, melyik osztálynak melyik lenne a legmegfelelőbb helyiség az adott feladat elvégzésére (pl. egy 4 fős meetingre nem a nagyobb, hanem a kisebb termet fogja lefoglalni), de a vállalat átstrukturálásánál is hasznos lehet. Arról nem is beszélve, hogy az új vendégeknek segít eligazodni az irodaépületben, mi, merre van. De ha dizájn oldalról közelítjük meg a dolgot, vannak vállalatok, mint például a Vuzix, akik irodák számára terveznek olyan “intelligens üvegeket”, amelyek – ha kell – elfedik a való világot. Más cégek pedig a térelválasztók digitalizációjában látják a jövőt és már “video falakat” tesztelnek.

 

Alkalmazások

Az alkalmazásközpontú munkahelyek ideje elérkezett. Már a legtöbb cégnél működik a házon belüli konferenciaterem-foglalás, de a jövőbeli alkalmazások még ennél is jóval többet nyújthatnak a dolgozóknak. Például az AI segítségével akár mindenkinek, nemcsak a vezetőknek lehet személyi asszisztense. Az AI okosrendszere aszerint csoportosítja a munkatársakat, hogy az emberek milyen jellegű munkán tevékenykednek, és megmondja nekik, hogy az épületen belül hol tudnának együtt, egymás mellett ülni, hogy még gördülékenyebben menjenek a folyamatok. Valójában a virtuális asszisztensek lényege, hogy megszabadítson minket a sokszor operatív jellegű feladatoktól, hogy ne felesleges dolgokkal foglalkozzunk, hanem tényleg csak a munkára tudjunk koncentrálni.

 

 

VR/AR

A Google már tesztel egy beltéri GPS-szerű rendszert, amelyet Visual Positioning Systemnek neveznek: az irodák számára fejlesztenek olyan kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokat, melyek a Pokémon Gohoz hasonlóan okoseszköz segítségével a munkában lennének használhatók. A virtuális valóság pedig szép lassan beszivárog az élet minden területére, a Facebooknak például közeli tervei között szerepel, hogy a VR technológiát beépítsék az alkalmazásaik közé, hogy még intenzívebb élményekben lehessen része a felhasználóknak. A VR technológia lehet a meetingek jövője, ugyanis még mindig szeretünk bizonyos dolgokról inkább személyesen beszélni – vagyis szinte személyesen, de ez mindenképp egy jó alternatíva lehet.

 

Hogy mindez mikorra várható? A Proptech Hungary konferencián többek között erről is lesz szó. Ha érdekel a téma, gyere el május 30-án a Budapest Music Centerbe, hogy elismert külföldi és hazai szakemberektől tudd meg, merre tart a technológia!

Jegyvásárlás és bővebb információ EZEN a linken érhető el.

 

 

SOCIAL BOX