Magyarország javított, de még nem versenyképes

Az Egyesült Államok versenyképességi reneszánszát erőteljes gazdasági teljesítménye és infrastrukturális fejlődése alapozta meg. Hozzá képest Hong Kong már egy másfajta versenyképességi koncepció mentén halad, elsősorban a kormányzati és üzleti hatékonyság fokozására koncentrál. Hollandia kiegyensúlyozottan halad előre, hiszen gazdasági teljesítménye, a kormányzati és üzleti hatékonysága terén is mindig a top 10-be tud kerülni – olvasható a […]

Az Egyesült Államok versenyképességi reneszánszát erőteljes gazdasági teljesítménye és infrastrukturális fejlődése alapozta meg. Hozzá képest Hong Kong már egy másfajta versenyképességi koncepció mentén halad, elsősorban a kormányzati és üzleti hatékonyság fokozására koncentrál. Hollandia kiegyensúlyozottan halad előre, hiszen gazdasági teljesítménye, a kormányzati és üzleti hatékonysága terén is mindig a top 10-be tud kerülni – olvasható a jelentésben. 

Magyarország a 2017-es évkönyv 52. helyéről feljött a rangsor 47. helyére – állapította meg az országról szóló elemzésében az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) idei kiadványa. A magyar versenyképességet a számos bizonytalansági tényező szövi át a következő hónapok és évek döntik majd el, hogy az idei 5 hely javulás valós és fenntartható fordulatot jelent-e, vagy sem – teszik hozzá. 

A bizonytalansági tényezők között említi a jelentés az ország uniós támogatásoknak való magas kitettségét, és azt, hogy egyelőre keveset lehet tudni az új kormány strukturális reformpolitikájáról. A magyar gazdasági teljesítményéről szólva az elemzés méltatta a GDP-arányos külkereskedelem magas rátáját, amely a 63 ország közül a 7. helyre emelte az országot ebben a tekintetben, de még inkább a beruházások föllendülését, amellyel a 4. helyet vívta ki. Ugyanakkor pusztán látszólagosnak és fenntarthatatlannak minősítette a kiadvány a kedvező foglalkoztatási adatokat a közmunkások magas száma, a fiatal és képzett munkaerő elvándorlása miatt. 

A kormányzati hatékonyság terén az 54. helyről a 48. helyre lépett előre Magyarország, amit a fegyelmezett költségvetési politikával, az üzletvitel és  befektetések szempontjából kedvezőbbnek ítélt adókörnyezettel indokolt az elemzés, kiemelve, hogy a  vállalati nyereségadó szempontjából Magyarország a 63 ország közül élenjárónak számít. 

Az évkönyv kitér arra, hogy Magyarországon javulófélben van az üzleti hatékonyság, bár ezzel csak a 60-ról az  58. helyre sikerült előrelépni. A termelékenység és hatékonyság érzékelhető emelkedése az 57-ről 45. helyre hozta fel az országot. Ahhoz viszont, hogy a pozitív trend folytatódhasson, olyan intézkedésekre lehet szükség, amelyek fellendítik a képzett munkaerő kínálatát – teszik hozzá. Az MDI azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a digitális és technológiai készségek szintje továbbra is nagyon alacsony, emellett a nyelvtudás és nyelvi készségek állapota is rendkívül szegényes.  

Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) 1989 óta teszi közzé évkönyv formájában versenyképességi rangsorát. Ebben összesen 258 indikátorra építenek és 63 ország relatív rangsorát adják meg.

SOCIAL BOX