Beruházási dömping Magyarországon. Irodaházak, raktárak épülnek

A tavalyi utolsó negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,1 százalékkal emelkedett az előző 2,9 százalékos növekedést követően – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A múlt évben 16,7 százalékkal nőttek a beruházások, ezen belül a negyedik negyedévben 14,4 százalékos volt a növekedés éves összevetésben. Az első negyedévben az építési beruházások 26,4 százalékkal haladták […]

A tavalyi utolsó negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 4,1 százalékkal emelkedett az előző 2,9 százalékos növekedést követően – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A múlt évben 16,7 százalékkal nőttek a beruházások, ezen belül a negyedik negyedévben 14,4 százalékos volt a növekedés éves összevetésben.

Az első negyedévben az építési beruházások 26,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az államhoz kötődő beruházások meghatározó szerepet játszottak a növekedésben. Elsősorban az uniós forrásból történő fejlesztések következtében a költségvetési finanszírozású területeken a beruházások az átlagot jóval meghaladó mértékben bővültek. Így a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén, az oktatásban, illetve a humán egészségügyi, szociális ellátásban -több mint 70%-kal haladta meg a beruházások volumene az egy évvel korábbit.

A nemzetgazdasági beruházások háromtizedét megvalósító feldolgozóiparban 0,2 százalékkal elmaradtak a beruházások a tavaly év eleji szinttől, amikor viszont 23,0 százalékos kiugró emelkedést regisztráltak. A stagnálást a magas bázissal, valamint egyes nagy értékű projektek lezárásával magyarázta a KSH. Az egyes ágazatok azonban jelentős eltéréseket mutattak, a KSH szerint jelentősen bővültek például a járműgyártás beruházásai, amelyek a feldolgozóipari fejlesztéseinek negyedét tették ki.   

A építőipari beruházások a kedvező konjunktúra hatására 36,3 százalékkal emelkedtek a múlt évi 11,2 százalék után. A nagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye a tavalyi 22,5 százalékos ütemet is megduplázva 44,9 százalékkal emelkedett, ahol a lakásépítések folytatódó növekedése mellett a bérbeadást szolgáló létesítményekbe – irodaházak, kereskedelmi egységek, raktárak – történt befektetések is nőttek.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 9,4 százalékkal nagyobb lett, a közútfelújítások mellett elsősorban a helyi és a távolsági tömegközlekedésben érintett vállalatok jelentősen növekvő fejlesztéseinek köszönhetően. A kereskedelem, gépjárműjavítás beruházási teljesítménye – az előző negyedévi 8,8 százalékos csökkenés után – az idei első negyedévében ismét nőtt, 8,3 százalékkal, részben új üzletek építése, illetve meglévők modernizálása eredményeképpen.

SOCIAL BOX