Zöld invázió az irodaházakban. Mit tudnak ezek az épületek?

LEED Nemrég adták át a csaknem 22 ezer négyzetméteres GTC White House irodaházat a Váci úton, amely LEED Gold előminősítéssel rendelkezik. Miközben a fejlesztők egy 19.500 m2-es új ingatlant húztak fel, valójában egy rozsdaövezeti rehabilitációt is megvalósítottak, hiszen a teljesen felújított 100 éves felvonógyár loftépületét a projekt részévé tették. Vagyis az épített örökség egy szeletét […]

LEED

Nemrég adták át a csaknem 22 ezer négyzetméteres GTC White House irodaházat a Váci úton, amely LEED Gold előminősítéssel rendelkezik. Miközben a fejlesztők egy 19.500 m2-es új ingatlant húztak fel, valójában egy rozsdaövezeti rehabilitációt is megvalósítottak, hiszen a teljesen felújított 100 éves felvonógyár loftépületét a projekt részévé tették. Vagyis az épített örökség egy szeletét továbbörökítik a jövő nemzedékének. A fenntartható technológiák között említhetjük a zöldtetőt, az esővíz újrahasznosítását, a hatékony hőszigetelést vagy a fényvédő fóliával bevont ablakokat, amely növeli az energiahatékonyságot.

Szintén nemsokára elkészül a 22 ezer m2-es HillSide irodaház is a MOM Park mentén, ahol a LEED Gold zöld minősítéshez szükséges energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak. Az épület külső héja speciális üvegbevonatot kap, amelynek magas a  fény-, de alacsony a hőátbocsátása: ez gyakorlatilag egyenértékű a külső árnyékoló rendszerekkel. A belső héjon minden helyiségben nyitható ablakokat terveztek, biztosítva a természetes szellőztetést, amely jelentősen növeli a dolgozók komfortérzetét. A természeti környezet is pazar, hiszen a Gesztenyés kert a Hegyvidék egyik legszebb zöld parkja, persze lesznek biciklitárolók és zuhanyzók is, de ez már alap.

A BudaPart városfejlesztési projekt keretében az első irodaház a 19 ezer m2-es BudaPart Gate lesz, amely LEED Gold minősítéssel rendelkezik. Az optimális benapozású terekkel rendelkező, markáns építészeti megjelenésű irodaépület a projekt kapuszerepét fogja betölteni 2019 végétől. A minősítésben fontos szerepet játszik páratlan adottsága, hiszen a Duna-part közelében, hatalmas zöld környezetben helyezkedik el. A dolgozók többek között munka előtt rekortán futópályánkon kocoghatnak, délután találkozhatnak a barátaikkal egy kávéra a Duna-parton, vagy strandolhatnak, vagy akár vízi sportokat is űzhetnek majd.

BREEAM

A TriGranit Millennium Gardens irodakomplexumát a tervek szerint 2020-ban adják át, a kétszárnyas épület 37 ezer négyzetméternyi irodaterülettel várja majd a bérlőket a Millennium Városközpontban, ahol a BREEAM ’Nagyon jó’ minősítés figyelembevételével készültek a tervek. Az épületben több mint 200 kerékpár tárolására lesz lehetőség zuhanyzókkal és öltözőkkel, illetve elektromosautó-töltőhelyekkel is rendelkezik majd. A kikapcsolódást támogatja a tágas, vízfelülettel is rendelkező zöld belső udvar, ami közösségi térként és találkozóhelyként is funkcionál majd, a tetőn egy nagyméretű kertet is építenek, illetve maga a Duna-parti sétány hihetetlen adottság.

Letették az alapkövét a 2019 őszén átadásra kerülő 16 ezer m2-es Balance Hall irodaháznak a Váci úton a CPI fejlesztésében, ahol a BREEAM Very Good minősítés már folyamatban van. A meglévő házakhoz kapcsolódó új ingatlan a tudatos épület koncepciója szerint készül el. A kivitelezésnél nagy hangsúlyt fektetnek a már meglévő 3000 négyzetméteres zöld parkba való integrációjára, ahol kültéri tárgyalók, sportolási lehetőségek is lesznek. Az épületet hővisszanyerő gépészeti és környezetkímélő légtechnikai rendszerrel, napkollektorokkal, víztakarékos rendszerrel, biciklitárolókkal, zuhanyzókkal, valamint elektromosautó-töltőkkel szerelik majd fel.

A már évek óta sikeres 26 ezer m2-es Eiffel Tér irodaház kiérdemelte Excellent, vagyis kitűnő minősítést a BREEAM In-Use Asset kategóriájában. Az épület központi fekvése miatt tömegközlekedéssel és kerékpárral jól megközelíthető, sok a szolgáltatás a közelben, emellett biciklitárolók és közösségi (BuBi) kerékpár dokkolók, illetve zuhanyzós öltözők is a rendelkezésre állnak. Az épületet körbeveszi egy 4800 m2-es park, emellett az ingatlan számos zöld terasszal, és zöldtetővel is rendelkezik. Ez utóbbi egyrészt kiváló hőszigetelő, másrészt az itt elhelyezett denevérodúk és madáretetők menedéket nyújtanak számos városi állatfaj számára.

WELL

A Futureal az összes futó irodaház-fejlesztési projektje számára megszerezte a WELL Building Platina előminősítést, így a környezetvédelem mellett a dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is nagy hangsúlyt fektetnek. A BREEAM-tanúsítványt is szerzett Advance Tower irodaház a Váci úti irodafolyosón található, első fázist már megnyitották, a második átadása 2019 szeptemberében várható. Az irodakomplexumban többek között intelligens épületmenedzsment, benapozottságot optimalizáló, automatizált árnyékolástechnika, decentralizált melegvíz-ellátás, intelligens öntözőrendszerrel szerelt tetőpark is megtalálható.

A Futureal-csoport a kelenföldi intermodális csomópontnál építi a Budapest One Business Park irodakomplexumot. Az összesen 65 ezer négyzetméteres irodapark első üteme közel 25 ezer m2 irodát, illetve 2600 m2 kereskedelmi és szolgáltató egységet tartalmaz majd, amelyet 2019 második félévében adnak át. Az ikonikus irodapark belsejében nyitott közteret hoznak létre, ahol szökőkutak is helyet kapnak. Az épületet minden földi jóval ellátják, így lesz itt meditációs szoba, zöld tetőkert, tusolóval felszerelt biciklitároló, vízmentes nanotechnológiás autómosó, az épület tetején panorámás futópálya és persze elektromos autók töltésére is lehetőség nyílik.

A HB Reavis az Árpád hídnál fejleszti az Agora Budapestet: az összesen 136 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező projektben hangsúlyos szerepet kapnak a zöld területek. A beruházás első eleme  a 34.500 m2-es AGORA HUB lesz, amelyet – akárcsak az egész projektet – a fenntarthatóság és a well-being jegyében BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik. Ebben az épületében a tervek szerint olyan emberközpontú újítások kapnak majd helyet, mint az integrált és intelligens beléptető- és liftvezérlő rendszer, mikrolokáció-alapú tájékoztatórendszer, projekt-mobilapplikációk, vagy az adaptív parkolószervezés.

plusz 1 – LEED és BREEAM

A Horizon Development fejlesztésében a vadonatúj Promenade Gardens irodaház olyan fejlett környezettudatos technológiával épült meg, hogy mind a LEED Gold, mind a BREEAM Very Good minősítést megszerezte. Különleges műszaki megoldásai garantálják többek között a dolgozóbarát, egészséges és fenntartható munkahelyi légkör megteremtését az alkalmazottak számára.

SOCIAL BOX