Tovább emelkednek az irodabérleti díjak

A díjak annak ellenére emelkednek tovább, hogy a következő két évben számottevően bővül az új, korszerű irodaállomány területe. A drágulás az A kategóriás irodaházak körében a periféria kivételével jelentkezik majd minden alpiacon, a B kategóriások bérlőinek ugyanakkor nem kell jelentős költségemelkedéssel számolniuk. Ez utóbbi irodaházak bérlőutánpótlását a kisebb magyar vállalatok aktivizálódása hozza majd a piaci […]

A díjak annak ellenére emelkednek tovább, hogy a következő két évben számottevően bővül az új, korszerű irodaállomány területe. A drágulás az A kategóriás irodaházak körében a periféria kivételével jelentkezik majd minden alpiacon, a B kategóriások bérlőinek ugyanakkor nem kell jelentős költségemelkedéssel számolniuk. Ez utóbbi irodaházak bérlőutánpótlását a kisebb magyar vállalatok aktivizálódása hozza majd a piaci szakértők szerint. Ugyanebben a szegmensben jelennek meg új bérlőként a nagymértékben megdrágult A kategóriás házak helyett olcsóbbakat kereső, költségérzékeny nemzetközi cégek – vetíti előre a Colliers elemzése.

A jó helyen lévő, de nem a központi üzleti negyedben épülő irodaházakban – például a Váci úti irodafolyosón az Árpád hídig, illetve a központi pesti részpiacon – az átlagos havi bérleti díj elérheti a 15-16 eurót is négyzetméterenként – mondta Michael Smithing, a Colliers International iroda-bérbeadási üzletágának bérbeadó- képviseleti vezetője. Mindeközben egyes régebbi B kategóriás irodaházakban a megüresedett nagy területeket is stabil vagy kissé megnövekedett bérleti díjon lehet újra kiadni.

A fejlesztések ellenére továbbra is kihívás jó helyen ezer négyzetméternél nagyobb, A kategóriás bérbe vehető területet találni, miután az új fejlesztésekben az előbérleti szerződések révén a területek 60 százalékát máris lekötötték. A hazai irodapiac jól teljesít. A tavaly év végére elért 7,5 százalékos üresedési ráta az öt évvel korábbi 21 százalékos csúcsról esett le, s még nyár közepén is 7,6 százalékon állt, miközben az első fél évben átlagosan 5 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az elsődleges lokációkban.

SOCIAL BOX