Hogyan építsünk saját irodaházat? – Beszélgetés Pálffy Andrással

– A FITOUT 15 éve van jelen a hazai ingatlanpiacon. A kezdetekben belsőépítészeti kialakítással foglalkozott, most pedig saját irodaházat fejleszt. Meglehetősen nagy ugrás ez egy cég életében. Milyen mérföldkövek szegélyezték ezt a hosszú utat, amely idáig vezetett? – Alapvetően egy kisebb csapattal befejező szakipari munkákkal foglalkoztunk, majd időközben egyre nagyobb volumenű feladatokat kaptunk, az általunk […]

– A FITOUT 15 éve van jelen a hazai ingatlanpiacon. A kezdetekben belsőépítészeti kialakítással foglalkozott, most pedig saját irodaházat fejleszt. Meglehetősen nagy ugrás ez egy cég életében. Milyen mérföldkövek szegélyezték ezt a hosszú utat, amely idáig vezetett?

– Alapvetően egy kisebb csapattal befejező szakipari munkákkal foglalkoztunk, majd időközben egyre nagyobb volumenű feladatokat kaptunk, az általunk kialakított bérlői területek nagyságrendjét jelentősen megnöveltük, ma már a főtevékenységünk, a fitout meghatározó a magyar piacon. Majd hoztunk egy stratégiai döntést, amelynek értelmében kizárólag az irodapiacra fókuszálunk. Ezzel párhuzamosan növeltük a dolgozói létszámot, a kivitelezői piacon a méretünkhöz képest nagyobb hangsúlyt fektetünk a szakági kollégák (pl. gépészet, elektromosság) munkájára, így a projektek megvalósítása közben felmerült problémákat hatékonyabban tudjuk megoldani. Ugyanis egyre kevésbé kidolgozott terveket egyre rövidebb idő alatt kell megvalósítani, ezért a hozzáértő, nagy tapasztalattal rendelkező cégek, szakértők munkája még inkább előtérbe kerül, ami a mi malmunkra hajtja a vizet.

– De hogyan történt az a bizonyos nagy ugrás?

– Néhány éve úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk kilépni a befejező szakipari munkák világából, és elindultunk a teljes épületrekonstrukció irányába. Egyik fontos referenciánk a 15 ezer m2-es City Gate Irodaház, amelynek teljes gépészeti és elektromos rendszerét, bérlői és közös területeit, közte a lobby helyiségeit újjáépítettük. Majd a Balance Loft esetében már az épületszerkezettel és homlokzattal is foglalkoztunk a CPI megbízásából, vagyis a fitout tevékenységnél komplexebb munkát végeztünk el. Most pedig a Balance Hall Irodaházat generálvállalkozóként építjük, valamint eljutottunk a saját fejlesztésű ingatlanunkhoz, a Ferrum Irodaházhoz, ahol a teljes épületet szerkezeti szintről megújítjuk, miközben a régi értékeit megőrizzük.

– Úgy tűnik, hogy a FITOUT specialitása a loftos, indusztriális épületek megújítása, elég ha csak megemlítjük a Riverloftot, vagy a már szóba került Balance Loftot, most pedig szintén egy ipari épületben beszélgetünk. Miért izgalmasak az Önök számára az ilyen típusú épületek?

– Alapvetően vonzódunk az ipari épületekhez, látjuk a falak között az értékeket, a különleges atmoszférát, vagyis nem feltétlenül csak a műemlék épületekben találhatjuk meg azt a minőséget, amelyet érdemes megőrizni és fejleszteni. Ráadásul felmerül egyfajta zöld aspektus is, hiszen miért romboljuk le rögtön a meglévő ingatlanokat, ha azokból kiindulva hozzáadott értéket is tudunk teremteni.

– A Ferrum Irodaház esetében négy kisebb épületről beszélünk, amelyeket valahogy össze kell fűzni, hogy egy egységes irodaházat kapjunk. Mi az a különleges építészeti megoldás, amelyről itt a bokrétaünnepségen is szó esett?

– Ahelyett, hogy az egyes kis szárnyakat különböző részmegoldásokkal összekapcsoltuk volna láncszerűen, kitaláltunk egy tetriszelemet, amely – felülről a meglévő épületrészekre helyezve – abroncsszerűen egységes komplexumot hoz létre, ráadásul a két új lépcsőházi mag kialakításával minden szint és terület könnyen megközelíthetővé válik. A homlokzaton megjelenő corten acél mutatja meg az irodaház minden pontján azt a bizonyos ráépítést, amely egységes épületté avatja a különböző szárnyakat.

– Ha elkészül az épület, akkor kik fognak ide költözni, milyen cégeket várnak az irodaházba?

–Az ötezer négyzetméteres épületben kerül kialakításra a FITOUT Zrt. saját irodája is, emellett további 3000 négyzetméternyi területre várjuk a bérlőket, akik jelentős számú parkolót is igénybe vehetnek majd. Olyan típusú bérlőket várunk, akik értik, érzik és értékelik az effajta ipari hangulatot, ráadásul mivel kisebb és közepes méretű irodákról (jellemző irodai méretek: 200-800 m2) van szó, ezért a helyszín, az épület a kreatív iparágakból érkező cégek számára a legideálisabb. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az üzemeltetést is magunk fogjuk végezni, ezzel is közelebb leszünk a bérlőkhöz, mint egy általános bérbeadó-bérlő együttműködésben szokás. 

Képek: FITOUT

SOCIAL BOX