Ilyen lett a Telekom és a T-Systems székháza – belestünk a kulisszák mögé

Az irodaház 200 méter hosszan nyúlik el a Könyves Kálmán körúton, jéghegy formájával pedig páratlan vizuális élményt nyújt. Az ország legnagyobb és egyik legmodernebb székháza többek között a Magyar Telekom igényei szerint készült el, így a cég teljes mértékben saját arculatára formálhatta az irodaházat. A több mint 100 ezer négyzetméteres épület kilenc szintjén több mint […]

Az irodaház 200 méter hosszan nyúlik el a Könyves Kálmán körúton, jéghegy formájával pedig páratlan vizuális élményt nyújt. Az ország legnagyobb és egyik legmodernebb székháza többek között a Magyar Telekom igényei szerint készült el, így a cég teljes mértékben saját arculatára formálhatta az irodaházat. A több mint 100 ezer négyzetméteres épület kilenc szintjén több mint 4000 dolgozó számára biztosít munkahelyet. A székház építészeti terveit a TIBA Építész Stúdió készítette, a kivitelezési munkákat a Market Építő végezte. Korábbi cikkünkben sorra vettük a székházzal kapcsolatos legfontosabb információkat, most pedig megmutatjuk, mitől más, miért emelkedik ki ez az irodaépület a többi közül.

Az első és legfontosabb a bejutás. A tervezésnél nagyon figyeltek arra, hogy a reggeli forgalomban kényelmesen tudjanak megérkezni a dolgozók, így 2 személyi bejáratot és 3 gépkocsibejáratot alakítottak ki. Az irodaház egyik különlegessége az a konferenciaközpont, amelyet bérlés céljából bárki igénybe vehet – éppen emiatt belülről, a székházból és kívülről, az utcáról is megközelíthető. Az összenyitható termekben összesen 300 fő ér el kényelmesen, a tökéletes előadásokról pedig az akusztikus burkolat, a profi tolmácsfelszerelés, a vetítő és a különféle modern konferenciaeszközök gondoskodnak. Ezen kívül a földszinten kb. 70 darab kisebb-nagyobb tárgyaló található, amelyek közül némelyiket össze is lehet nyitni. A tökéletes hangszigetelés a körúti tárgyalóknál a leglátványosabb, ugyanis az utca zajából semmi nem érzékelhető.

Az iroda és az épület dizájnját talán leginkább a ’modern elegancia’ jelzővel lehetne illetni. A hatalmas üvegfelületek játéka, a geometrikus elemek keveredése és a szögletes kiegészítők használata teszi még érdekesebbé a letisztult arculatot. A színséma is ezt a vonalat követi, a szürke padlószőnyeget és a földszínű burkolatokat csak 1-1 élénkebb magenta szín töri meg. A több szinten található irodarészekben alapvetően egyterű irodákban folyik majd a közös munka, amelyeket különböző break out terek, tárgyalók és telefonszobák szakítanak meg. Rugalmas ültetést terveztek a dolgozók számára, emiatt a folyosókon elhelyezett modern tárolószekrényekben van lehetőség a személyes dolgok elhelyezésére. A megfelelő zajcsillapításra hangelnyelő bútorokat és burkolatokat (pl. padlószőnyeg) választottak.

A dolgozók zen életérzését egy 2 ezer négyzetméter alapterületű belső kert és egy 150 négyzetméter felületű belső tó biztosítja. A kerten belül 3 pavilonban helyeztek el kültéri bútorokat, amelyekbe csatlakozókat integráltak, hogy jó idő esetén akár innen is tudjanak dolgozni a kollégák. A kerten kívül a kikapcsolódásról a tetőszinten található 700 négyzetméteres fitneszterem, valamint a panorámás, kültéri fitneszgépekkel ellátott futópálya gondoskodik. Két nagy étterem is van az épületben, egy 350 és egy 150 fős befogadására alkalmas tér, valamint egy 2600 adagos látványkonyha, mely maximálisan kiszolgálja a dolgozók igényeit. Ezekből is jól kivehető, hogy a Telekom nagy hangsúlyt fektet az employer brandingre, hiszen a tehetséges dolgozóknak nemcsak a versenyképes fizetés, hanem az irodai környezet és az irodai szolgáltatások is ugyanolyan fontosak.

Az épületautomatizáció is nagy hangsúlyt kapott a tervezéskor: az aktuális időjárás szerint állítható rolók, légkezelés, levegőhőmérséket, szivattyúk, locsolás, állítható fények, szóval minden egyedileg, az üzemeltetéssel összhangban szabályozható. A rendszer bármit észlel, már is szól az illetékeseknek, és a problémát akár azonnal meg is tudják oldani. Például, ha a plafontól padlóig tartó ablakok egyike véletlenül nyitva marad éjszakára, a rajtuk elhelyezett nyitásérzékelő jelez az ügyeleteseknek, akik pontosan látják, hogy melyik szinten lévő ablak az, amiről szó van. Az irodaházban jelenleg a bútorozás és a technológiai elemek ki- és beépítése zajlik, a dolgozók hamarosan birtokba vehetik az új székházat.

 

Most, hogy megismerkedtünk az épülettel, nézzünk néhány érdekes adatot.

 

Fun Facts:

•       Az épület önmagában a budapesti irodapiac majd 2 százalékát teszi ki

•       80.000 m3 beton felhasználása – elegendő lenne 60 km kétsávos autóút építéséhez

•       10.000 t betonacél felhasználása – 55 db üres Boeing747 súlyának felel meg

•       26.000 m2 homlokzati üveg felhasználása – 14 focipályányi síküveget tesz ki

•       27 db energiatakarékos felvonó

•       39 m magas épület

•       50 db. elektromos autótöltőállomás

•       Összesen 9000 munkás fordult meg az építkezésen

 

g több irodadizájnra vágysz? Látogass el Instagram oldalunkra!

 

SOCIAL BOX