Gigantikus mennyiségű iroda zúdul idén is Budapestre

A nettó abszorpció az első háromnegyed évben csaknem 220 ezer négyzetméter volt, vagyis hurráoptimista szemléletben azt mondhatjuk, hogy minden új állományra azonnal lecsap a piac. A cégek bővülnek, újabb területeket vesznek birtokba, de sokan költöznek is, új szereplők jelennek meg az irodaházakban, miközben a szolgáltató és fejlesztő központok rohama sem szűnik. A 186 ezer négyzetméternyi […]

A nettó abszorpció az első háromnegyed évben csaknem 220 ezer négyzetméter volt, vagyis hurráoptimista szemléletben azt mondhatjuk, hogy minden új állományra azonnal lecsap a piac. A cégek bővülnek, újabb területeket vesznek birtokba, de sokan költöznek is, új szereplők jelennek meg az irodaházakban, miközben a szolgáltató és fejlesztő központok rohama sem szűnik.

A 186 ezer négyzetméternyi új állomány már régóta várt volument mutat, szinte visszajönnek az aranyévek, amelyeket megakasztott a világgazdasági válság, azonban annak hatása az ingatlanfejlesztési piac dinamikája miatt csak 2013-14-ben öltött rémisztő méreteket. Most azonban jelentős az előbérlet és a BTS-konstrukció, székházakban gondolkodnak a globális vállalatok, vagyis nem kell aggódni attól, hogy az ürességtől panganak az épületek.

2018-ban eddig kilenc kisebb-nagyobb épületet adtak át, és szerencsére a diverzifikációnak köszönhetően több alpiac is gazdagodott új, zöld irodaházzal. Mondanunk sem kell, hogy a Váci út tovább tarol, hiszen a megnyitott ingatlanok közül négy ezen az irodafolyosón épült.

Már megint a Váci út

A Váci Greens kezdte a sort idén, hiszen az Atenor által fejlesztett irodaparkban már a negyedik épület is elkészült 16 ezer m2-rel, és még koránt sincs vége a beruházásnak. A Váci úti gigaprojekt befejező ütemeit, vagyis az „E” és „F” irodaházakat a tervek szerint két-három éven belül megépítik, így összesen 130 ezer m2-nyi területtel számolhatnak a bérlők. Jelenleg hatezren dolgoznak itt, de ez a létszám meg is duplázódhat. A projekt sikerét igazolja, hogy az elkészült négy épület teljesen megtelt, sőt, már el is adták az irodaházakat.

A második negyedévre is jutott két irodaház a Váci útnak, hiszen megnyílt a 22 ezer m2-es GTC White House. A kereskedelmi ingatlan egyedisége az, hogy egy régi loftos gyárszerkezet – a hajdani Felvonógyár – köré egy vadonatúj épületet emeltek. Többek között a BlackRock, mint a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője itt alakította ki legújabb technológiai és innovációs központját.

A Horizon Development legújabb fejlesztését, a 25 ezer négyzetméteres Promenade Gardens irodaházat kora ősszel adták át. Az Erste Ingatlan Alap nemrég megvásárolta a LEED és BREEAM minősítéssel rendelkező épületet, amely már az elkészültekor szinte teljesen megtelt. Az ingatlan világszínvonalú műszaki és építészeti elemei tovább vezetik a fejlesztőt azon az úton, amelyen korábban elindult az Eiffel Palace vagy éppen a Váci 1 fejlesztésével.

Magyarország és a régió egyik legjelentősebb piaci szereplője a Futureal-csoport több alpiacon is érdekelt különböző beruházásokban, így az irodafolyosón is építkezik. Ennek eredményeként befejeződött az Advance Tower első fázisa 12 ezer m2-nyi területtel, amely már megszerezte a BREEAM és a WELL minősítést is. Utóbbi célja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. Jelenleg az ingatlanegyüttes második ütemének építése zajlik.

Budán is tarolnak az irodaházak

De Budán is nagy tempóban zajlanak a beruházások, hiszen birtokba vették a Graphisoft Park legújabb fázisát, a 13.000 m2-es South épületet Óbudán. Az irodanegyed éppen 20 éve nyitott meg, és a jeles évfordulót bővítésekkel ünnepelte. Korábban már átadták a fogadó épület funkcióját betöltő Startup House-t, illetve az SAP is birtokba vette új irodáit. Ilyen mértékű növekedésre a park történetében utoljára 2006-ban került sor, amikor a Microsoft és szintén az SAP igényeire alapozva építkeztek.

Belbudán a nagy volumenű fejlesztések mellett kitűnik a csaknem 5 ezer m2-es Ecodome irodaház, amely közel a budavári alagúthoz nemrég készült el. Bár tavaly spekulatív alapon kezdte el építeni a Redwood Real Estate Holding, már szinte teljesen megtelt a LEED minősítésű ingatlan.

Pesten mindenhol építik és bontják a darukat

A Belvárosban még az év első szakaszában elkészült a 2.630 m2-es Markó Irodák 9 irodaház, amely egy igazi gyöngyszem a piacon, hiszen az art deco ingatlan eredetileg transzformátorháznak épült. A tulajdonos Bonemo Kft. és a fejlesztő White Star Real Estate jóvoltából a luxust hozta el a Lipótvárosba. A nagyszabású átalakítás során a műemléki védettséget élvező homlokzat és néhány belső elem maradt meg, míg a többi rész vadonatúj.

Pest nem központi negyedeiben is hatalmas volumenben építkeznek, ezek egyike a már nagyon sokat emlegetett 59 ezer m2-es Magyar Telekom székház. Az ország legnagyobb irodaházának számító épületben 4500 munkahely létesült. Az alapkövet 2016 novemberében helyezték el, az azóta eltelt szűk két évben pedig több rekordot is megdöntött a Market. Ilyen például a bejáratnál található hét, 22 méter magas pillér, vagy a több mint 15 ezer négyzetméteres, elemes üveghomlokzat.

De a Soroksári út sem maradhat ki a felsorolásból, erről a Skanska gondoskodott, hiszen átadta a 36 ezer négyzetméteres Mill Parkot, amelyre szintén lecsapott az Erste Ingatlankezelő. Az ingatlan csaknem felében az IT Services Hungary rendezte be új székházát, míg a nagyobb felét más bérlők foglalták el. Az épület különlegessége a hatalmas, 5500 m2-es belső parkja, illetve a Connected by Skanska szoftver, amely erősíti az épület és a bérlők kommunikációját, illetve a falak közötti közösségszervezésben is közreműködik.

SOCIAL BOX