Irodai tech újdonságok, amik nélkül lehet élni, de nem érdemes

A folyamatnak azonban közel sincs vége, sőt, egymást érik a látványos és remekül működő megoldások. A kritikus felhasználók pedig sorra megrágják őket, tehát csak az igazán hasznosak maradhatnak. A trendek középpontjában továbbra is az emberközpontúság, a wellbeing, a rugalmasság és a fenntarthatóság áll, de nézzük, hogy ezeken belül mire érdemes idén figyelni.   IoT Bár az […]

A folyamatnak azonban közel sincs vége, sőt, egymást érik a látványos és remekül működő megoldások. A kritikus felhasználók pedig sorra megrágják őket, tehát csak az igazán hasznosak maradhatnak. A trendek középpontjában továbbra is az emberközpontúság, a wellbeing, a rugalmasság és a fenntarthatóság áll, de nézzük, hogy ezeken belül mire érdemes idén figyelni.  

IoT

Bár az Internet of Things (IoT) már most is számos irodai eszközbe beköltözött, sokan még nincsenek tisztában a kifejezés jelentésével. Az IoT segítségével az elektromos kütyük elérhetővé válnak az interneten keresztül, sőt akár emberi beavatkozás nélkül képesek kommunikálni egymással. A technológia nem csak a háztartásokban, hanem az irodában is hasznos lehet. Az IoT érzékelők a begyűjtött és kielemzett adatok alapján koordinálják a munkakörnyezetet a leghatékonyabb munkavégzés érdekében, aminek eredményeként mindig megfelelő fényviszonyok között, a legoptimálisabb hőmérsékleten, elegendő friss levegő befújásával dolgozhatunk.

Intelligens tárgyalók

Az irodai megbeszélések nagy része manapság is tárgyalókban történik, ezért fontos, hogy a munkáltató itt is a lehető legjobb feltételeket biztosítsa a munka hatékonysága érdekében. A találkozó menedzselő programok és appok segítenek a szabad helyiségek megtalálásában, lefoglalásában, a létszám és az időpont szerint, sőt a megbeszéléshez szükséges eszközök megrendelésében is. A rendszer minden információt és változást elküld az érintettek számára.

Okos bútorok

A helyiségek mellett a bútorokat is elérték a fejlesztések. Az intelligens asztalokat egy online foglalási platformban kereshetünk és le is foglalhatjuk őket, ami például a co-working terekben igazán jól jöhet. Természetesen választhatunk ülő, álló és állítható modellek közül, amik emlékeznek a paramétereinkre, nem szükséges tehát minden alkalommal beállítanunk őket. A beépített, vezeték nélküli telefontöltők és a mozgásra emlékeztető egészség asszisztens pedig már csak hab a tortán.

Okos tábla

A bútorok mellett nagyon hasznos megoldás az okos tábla is, hiszen mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor egy maratoni megbeszélés végén elhangzik a „majd küldök egy memot az elhangzottakról” mondat. Ha nem ránk esett a feladat, hátradőlve várhatjuk, hogy megérkezzen az iromány, ha viszont mi nyertük meg a feladatot, akkor kezdődhet a flipchartra írt szöveg kibogarászása és bepötyögése.

Jó hírünk van, ez már a múlt, hiszen itt a megoldás, az okos tábla. Flipchart helyett – ami egyébként is papírt igényel, tehát nem túl környezetbarát – használhatunk digitális táblát, ami egy szoftver segítségével kapcsolódik a számítógéppel. Ennek köszönhetően használhatunk objektumokat, és a felírt tartalmat le is menthetjük, így rögtön értékes munkaidőt takaríthatunk meg az újrapötyögés helyett.

A kínálat már Magyarországon is figyelemre méltó. A technológiák terén választhatunk a fizikai érintést érzékelő modellek vagy a hagyományos táblákhoz kapcsolható, infra- és ultrahangos, illetve elektromágneses érzékelőket alkalmazó típusok közül is.

Az irodai környezet megállás nélkül fejlődik, hogy minél könnyebbé és hatékonyabbá váljon a munkavégzés. A jelenleg tapasztalható gyors ütem mellett pedig nem tart majd sokáig, hogy az e-mailhez és az okos telefonokhoz hasonlóan az említett újdonságok is a mindennapjaink részévé váljanak.

Ha érdekelnek a legújabb irodai technológiai megoldások, akkor ott a helyed június 13-án a Proptech Hungary konferencián!

Fotók: shutterstock.com