​HOGYAN ÉREZD MAGAD JOBBAN A MUNKAHELYEDEN?

TEREMTS CSENDET MAGAD KÖRÜL! Tudtad, hogy sokkal érzékenyebben reagálunk a hangokra, amikor stresszesek vagyunk? Ezért különösen fontos, hogy a mindennapi munkavégzésünk megfelelő akusztikával ellátott környezetben történjen. Ez hogyan valósulhat meg? Már az irodák megtervezésnél és kialakításánál is érdemes erre odafigyelni, de egy forradalmian új eszköz használatával nem kell átépítened az irodádat. Használj paravánokat, ugyanis ezek az akusztikus hangelnyelők […]


TEREMTS CSENDET MAGAD KÖRÜL!

Tudtad, hogy sokkal érzékenyebben reagálunk a hangokra, amikor stresszesek vagyunk? Ezért különösen fontos, hogy a mindennapi munkavégzésünk megfelelő akusztikával ellátott környezetben történjen. Ez hogyan valósulhat meg?
Már az irodák megtervezésnél és kialakításánál is érdemes erre odafigyelni, de egy forradalmian új eszköz használatával nem kell átépítened az irodádat. Használj paravánokat, ugyanis ezek az akusztikus hangelnyelők csökkentik az irodai zajszintet. A Kinnarps termékfejlesztő csapata olyan új termékcsaládot alkotott, amely mindenféle funkcióban elérhető, emellett környezettudatos, hangelnyelő tulajdonsága pedig egészséges akusztikai környezetet, és az elvonulás lehetőségét is biztosítja. 
Extra tipp: Ha egy feladat elvégzése különös koncentrációt és csendet igényel, akkor keress egy ennek megfelelő helyet. Legyen az a céges konyha, egy break out tér, ami éppen üresen áll, de a leggyorsabb módja, ha felteszel egy fülhallgatót. 

MOZOGJ TÖBBET!

Dolgoztál már ülő-, álló asztalnál? Az manapság magától értetődő, hogy a megfelelő eszközök használatával egyenes arányban javul a közérzetünk. A legújabb ergonómiai kutatások eredményei mind azt igazolják, hogy a megszakított ülőmunka javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, ezáltal pedig növeli a frissesség érzésünket. Hölgyeknek szeretnénk kiemelni, hogy négyszer több kalóriát éget el, ha valaki állva dolgozik. Az asztalok mellett elengedhetetlenül fontosak az állítható munkaszékek is. Válassz olyan széket, ami folyamatosan mozgásban tart és helyes testtartásra ösztönöz! Az asztalok, monitorok és székek esetében tehát fontos, hogy mind testreszabhatók és állíthatók legyenek úgy, hogy mindenki megtalálja a megfelelő pozíciót a munkája közben.
Extra tipp: Kösd össze a kellemest a hasznossal! A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, éppen olyan fontos, mint a rendszeres mozgás. Állíts be időzítőt magadnak kb. 40 percenként, amikor elsétálsz a konyháig, ahol iszol egy pohár vizet, így egyszerre leszel friss és hidratált.


TARTS SZÜNETET!

Napjainkban sokkal több időt töltünk képernyő előtt, mint bármikor is. Egyszerre dolgozunk számítógépen, tableten és a telefonunkon. Az okos eszközök aktív használatának egyik következménye a “tablet nyak”, ami a folyamatos lefelé nézésből ered. Ilyenkor nagyon keveset mozgunk, többnyire csak a hüvelykujjaink mozognak, az alkalmazások használata miatt pedig sok képernyő fény éri a szemünket. Ha a munkaidőd nagy részében ülőmunkát végzel, akkor nagyon fontos beiktatni olyan szüneteket a nap folyamán, amik  alódi pihenéssel vagy mozgással telnek. Sokkal jobban fogod érezni magad, ha természetes ingerek érnek. Napfénnyel és a test megmozgatásával frissebb és koncentráltabb lehetsz  munka közben. 
Extra tipp: Szervezd úgy a napod, hogy legyen okod megszakítani a monoton ülőmunkát. Tarts megbeszéléseket irodán kívül, ahová, ha teheted, ne autóval menj. És semmiképpen ne az asztalodnál ebédelj, hanem menj ki valahová, sőt, szakíts időt egy rövid sétára is akár.

VEDD ÉSZRE A TESTED JELZÉSEIT!

Végül, de nem utolsó sorban, azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy lehet bármilyen drága az irodabútor, ha nem testre szabható, azt meg fogjuk érezni a napi munkavégzés során. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a munkahelyi megoldásokat úgy alakítsuk ki, ahogy az emberi igények megkívánják. Az emberi testet kell a fókuszba helyeznünk. Ha a tested jelez, hogy fájdalmat érez vagy feszültséget, állj meg és válts pózt. Keresd meg azt a testhelyzetet, ami a lehető legtökéletesebben passzol az adott feladathoz.  NE FELEDD! Minden rólad szól!
Extra tipp: Ha nem tudod, hogyan állítsd be a munkaállomásod az alábbi ábrával segítünk neked.