Designból ötös, ráadásul biztonságos is! Íme a megoldás, amire vártunk a vírus utáni időkre

A korábban a trendi irodát megtestesítő nyitott terekre, közös pihenő helyekre vagy akár egy tál gyümölcsre a vírus után már inkább potenciális veszélyforrásként tekintünk. A biztonságot jelentő munkahelyi megoldásokra azonban nem kell tovább várnunk, hiszen Mohamed Radwan egyiptomi építész létrehozta a Q.workntine névre hallgató rendszert, ami a múlt hónapban „Responsible Design” kategóriában díjaztak a DNA […]

A korábban a trendi irodát megtestesítő nyitott terekre, közös pihenő helyekre vagy akár egy tál gyümölcsre a vírus után már inkább potenciális veszélyforrásként tekintünk.

A biztonságot jelentő munkahelyi megoldásokra azonban nem kell tovább várnunk, hiszen Mohamed Radwan egyiptomi építész létrehozta a Q.workntine névre hallgató rendszert, ami a múlt hónapban „Responsible Design” kategóriában díjaztak a DNA Paris Design Awards-on.

A távmunka gördülékenységét elősegítő technológiai fejlesztések révén az eddig használt munkaterületek jelentősége várhatóan csökkenni fog. Sőt, egyes szakértők szerint az is előfordulhat, hogy jövőben csupán a kollaboratív munkavégzés helyszíne lesz az iroda, ugyanakkor természetesen vannak cégek, amelyek szeretnék megőrizni a járvány előtti vállalati kultúrát.

Az ő számukra jó hír, hogy már több tervezőiroda is előállt megoldási javaslatokkal a munkaállomások elválasztására, egyirányú folyosókra vagy például kézmosó állomások telepítésére.

Radwan elképzelése is a szeparációra fókuszál, mégis a hagyományos irodai elrendezéssel azonos számú munkavállalót képes biztonságosan elhelyezni.

Az általa tervezett „dobozok” a klasszikus munkahelyi berendezéseket foglalják magukban, azonban a dolgozók egyesével, egymástól elkülönítve, biztonságban végezhetik a feladataikat.

Az arcfelismerő rendszer segítségével, automatikusan nyíló, légmentesen záró ajtók érintés, azaz veszély nélkül használhatók. A beépített légtisztító berendezés pedig megakadályozza a kórokozók terjedését.

A hatszögletű egységek változatos kombinációs lehetőséget tesznek lehetővé, ezért bármilyen alaprajz esetén könnyen alkalmazhatók anélkül, hogy a megszokott munkaállomásoknál több helyet foglalnának el. Egyéni igények szerint azonban nagyobb egységet is rendelhetünk.

A könnyen fertőtleníthető anyagból készülő elemek elsősorban azon dolgozók számára jelenteken biztonságos megoldást, akik nem tudják ellátni a feladataikat otthonról.

Fotók: www.mradwan.net

SOCIAL BOX