Ezért nem fognak eltűnni az irodák

Bebizonyítottuk, hogy az emberek bárhonnan dolgozhatnak, hiszen elhárítottuk az irodán kívüli munka akadályait. Kutatások igazolják, hogy a munkavállalók jelentős része ugyanolyan vagy magasabb hatékonysággal dolgozik a munkahelyétől távol is. Ez még akkor is igaz, ha nem saját akaratából, hanem egy külső kényszerítő erő hatására kell otthon maradnia, a házastársával, partnerével, gyerekekkel egy fedél alatt, ami […]

Bebizonyítottuk, hogy az emberek bárhonnan dolgozhatnak, hiszen elhárítottuk az irodán kívüli munka akadályait.

Kutatások igazolják, hogy a munkavállalók jelentős része ugyanolyan vagy magasabb hatékonysággal dolgozik a munkahelyétől távol is. Ez még akkor is igaz, ha nem saját akaratából, hanem egy külső kényszerítő erő hatására kell otthon maradnia, a házastársával, partnerével, gyerekekkel egy fedél alatt, ami a legtöbb esetben stresszforrást jelent. A kihívások ellenére a világ nem állt meg, és megszoktuk az új körülményeket, ugyanakkor a vírus után a dolgozók visszakanyarodhatnak a megszokott vagy ahhoz hasonló élethez.

A munkánkat el tudjuk végezni otthonról, a technológia adott az online meetingekhez, kapcsolatban tudunk maradni a kollégáinkkal. Megtehetjük, de nem ez a legjobb ötlet.

Az irodai konferenciatermek és kávézók nélkül még túlélnénk valahogy, de a csillagászati összegekért felújított és karbantartott irodákba költöző vállalatok természetesen szeretnék, ha a kialakításra szánt idő és energia megtérülne, ezért számukra nagy kérdést jelent a vírus utáni visszatérés szükségessége.

Persze az irodák nem fognak eltűnni, egészen egyszerűen azért, mert hosszú távon a hatékonyság megőrzése érdekében szükségünk lesz rájuk. A munkarend valószínűleg nem fog visszatérni a járvány előtti formában, hiszen a felismert előnyöket, például az ingázással töltött idő megtakarítását, a környezetre gyakorolt pozitív hatásokat vagy a munka-magánélet egyensúly optimalizálását már nem szeretnénk elengedni. Ezekre alapozva a munkáltatók valószínűleg továbbra is támogatni fogják bizonyos szinten az otthoni munkavégzést, de a legjobb stratégiának a munkahely és a home office vegyítését tartják. Ez persze sok cég esetében nem újdonság, de az arányok mindenképpen meg fognak változni.

Az irodák által nyújtott értékek azonban nem fognak eltűnni, ezekre szükségünk van. Összegyűjtöttük az öt legfontosabbat, amiből cikkünk első felében kettőt be is mutatunk.

Az emberiség és az innováció

Az iroda nagyon fontos az emberiség szempontjából. Társas lények vagyunk, igényeljük a kapcsolatokat más emberekkel, még akkor is ha 1,5 méter távolságot kell tartanunk. Lehet, hogy személyenként eltérő mértékben, de ez mindannyiunkra igaz. A személyes kommunikáció hozzájárul a mentális és fizikai egészségünkhöz is. Az SHRM kutatása szerint az emberek 71%-a alkalmazkodott az elszigetelt munkavégzéshez, ugyanakkor minél több időt töltenek az irodától távol, annál valószínűbb, hogy rosszabb a kedvük és könnyebben elfáradnak. Szükségünk van egymásra és a csapatban való működésre személyesen, hiszen ez táplálja az összetartozás iránti igényünket.

A munkahely az innováció szempontjából is kiemelt fontossággal bír. Az ember alapvetően kreatív, és igénye van az új, hatékony megoldásokra, a vállalatok pedig ezen képességre építve reagálnak a piacra és az ügyfelekre. Kreatívak ugyan bárhol lehetünk, de a fizikai együttlét sokkal hatékonyabban ösztönzi a közös gondolkodást.

Építhetünk egymás elképzeléseire, és bármilyen virtuális technológiánál gyorsabban vihetünk sikerre egy gondolatmenetet, ráadásul erre nem az csak előre megbeszélt, hanem a véletlenszerű irodai találkozókon, például egy spontán közös ebéden is lehetőségünk nyílik. A szabad információáramlás és a csapatokon belüli együttműködés megvalósításához tehát semmi nem nyújt olyan értéket, mint egy iroda.

Cikkünk második felében megismerhetsz 3 további okot, amiért az irodák nem fognak eltűnni. Ha érdekel a téma, ne maradj le!

SOCIAL BOX