A ProInterier Kft. közreműködésével újul meg az Allee Bevásárlóközpont

2020 őszén elkezdődött Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontjának átalakítása.

A Buda központjában található Allee 2009-es átadása után most először esik át nagyobb átépítésen, melynek a korszerűsítésen és környezetbarátabb működésen kívül célja, hogy a vásárlók számára többfajta szolgáltatást és nagyobb mozgásteret biztosítsanak. A projekt egyik kivitelezője a ProInterier Kft., aki jelenleg az ételudvart érintő első ütem munkálatait végzi.

Az átalakítás hatalmas kihívást jelent, mivel a napközbeni zavartalan működés érdekében a munkálatokat kizárólag az éjszakai órákban lehet megvalósítani. A kivitelezés részleteivel kapcsolatban kérdeztük Sebestyén Mihályt, a ProInterier Kft. építésvezetőjét.

Pontosan milyen típusú feladatokat végez a ProInterier az Allee bevásárlóközpontban?

SM: Mivel a bevásárlóközpont bővülése leginkább a food court részt érinti, az éttermek és a látogatók részére építünk ki nagyobb teret, valamint hamarosan négy új vendéglátóhellyel is növekszik a kínálat, így az újabb bérleményi területek számára is cégünk alakítja ki a szükséges helyiségeket. A bővülő szolgáltatások magukkal vonzzák az alkalmazottak számának növekedését is, így újabb öltözőket, illetve raktárhelyiségeket hozunk létre. Ezeknek egy részét a ProInterier Kft. által forgalmazott noraplan® ultra grip gumipadlóval burkoljuk.

Egy bevásárlóközpont átalakítása milyen új kihívásokat jelent egy iroda kivitelezésre specializálódott cég számára?

SM: A fő kihívást nem feltétlenül az új szegmensben történő munkavégzés jelenti, hiszen számos jól ismert munkafolyamatban, mint például az álmennyezetek, gipszkarton válaszfalak, vagy acélszerkezetek kialakításában nincsen jelentős különbség egy iroda kiépítéshez képest. Az egyedülálló munkarend azonban extrém megpróbáltatások elé állítja a legrutinosabb szakembereket is. Annak érdekében, hogy a látogatók továbbra is igénybe tudják venni az Allee által kínált szolgáltatásokat és az üzletek is teljes nyitvatartási idővel tudjanak üzemelni, a munkafolyamatokat kizárólag az éjszakai órákban tudjuk elvégezni. Mire eljön a reggeli nyitás időpontja, minden átalakításra utaló jelet el kell tüntetni és a színteret eredeti állapotába kell visszaállítani.

Amellett, hogy az ételudvar területe bővül, számos látványelem is beépítésre kerül. Melyek lesznek a legmeghatározóbbak?

SM: A tervezők három különböző atmoszférájú területre bontották az ételudvart. Ezek közül a „Chique” névre keresztelt területet a luxus, az ünnepi hangulat és az elegancia jellemzi majd. A projekt különlegessége, hogy erre a területre egy szerpentinát fogunk beépíteni, mely egy ledekkel megvilágított, plafonról az álmennyezet alá belógatott design elem. Az food court bizonyos szigetei fölé látványelemként egy egyedi kialakítású álmennyezet kerül, mely tükröződő és egyben hullámzó felületével a vizet szeretné megjeleníteni. A fényvisszaverő felület máshol is megjelenik a térben, ugyanis egy betonfal is exkluzív tükör borítást kap.

Az átépítéshez a projekt volumene miatt több nagyobb acélgerendára is szükség van. Hogyan oldják meg a különösen nehéz elemek biztonságos mozgatását?

SM: Nagy dilemmát okozott, hogy a több tonnás elemeket miként tudjuk a lehető legkevesebb problémával beemelni az épületbe. Korábban felmerült az is, hogy esetleg a homlokzat részleges megbontásával oldjuk meg az acélgerendák daruval történő bejuttatását, melyben már volt tapasztalatunk egy korábbi projektünk kapcsán. Azonban ez nem feltétlen szolgálta volna az Allee zavartalan működését, így megoldásként az épület belsejébe telepítettünk egy öt tonna teherbírású pókdarut, mellyel könnyedén meg tudjuk oldani a kivitelezéshez szükséges robosztus elemek egyszerű és biztonságos mozgatását.

Az ételudvar jelentős modernizáción, design terén pedig hatalmas változásokon esik át. Mikortól élvezhetik a látogatók a megújult területet és éttermeket?

SM: Az átalakítás első ütemének várható befejezésére 2021 első negyed évében kerül sor, így a látogatóknak már nem kell sokat várniuk, hogy birtokba vegyék a megújult területeket. Az izgalmas látványelemek és új szolgáltatások mellett, – mindannyiunk biztonságát szem előtt tartva – az sem elhanyagolható, hogy a mára sajnos elengedhetetlenné váló és napjaink részét képző szociális távolságtartás is könnyebben megoldható lesz az átadott területeken.

SOCIAL BOX