18 hallgató részvételével folytatódik a MOME és a BE LIGHT! együttműködése

KFI kurzus más „megvilágításban”
MOME x BE LIGHT! pályázat, 8. rész.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a BE LIGHT Kft. világítástechnikai vállalat 2021-ben indította el közös KFI kurzusát, melynek során a MOME hallgatói valódi, a gyakorlatban is hasznosítható, naprakész iparági ismereteket szerezhetnek elismert szakemberek segítségével, majd kisebb csoportokban egyedi pályamunkákat készítenek, gyakorlati kompetenciáikat is bővítve.

A MOME x BE LIGHT! együttműködés az év elején vette kezdetét, a részt vevő hallgatók egyedi fényinstallációt terveztek egy fiktív hotel közösségi terébe. Az októberben indult őszi kurzuson pedig a beton és a fény, a beton és a világítástechnika relációjára dolgoznak ki innovatív, előremutató ötleteket a jelentkezők.

A BE LIGHT Kft. számára mindig is kiemelt fontosságú volt az innovatív nemzetközi világítástechnikai eszközök, alapanyagok megismerése és meghonosítása a hazai piacon, a jó példák összegyűjtése a piaci és oktatási szereplőktől. A másik fókuszterület pedig az ágazat fejlesztése az utánpótlásképzés segítségével, a jövő világítástervező generációjának kinevelése.

A pályázat a Lighting Design határait feszegeti.

A vállalat ügyvezetője, Morvai Zoltán szerint „forradalom zajlik a világítástechnikában, jelentősen felértékelődött a vezérelt világítási rendszerek, illetve a világítástervezés szerepe. A gyártók keresik az új utakat, designvilágot és anyaghasználatot, amivel ki tudnak tűnni.”

Ebben mindenképpen hatalmas szerepet kell, hogy kapjon a fiatal
generáció, akik új, izgalmas látásmódot, ötleteket hozhatnak a szakmába.
A MOME-vel közösen indított kurzusban az innovatív lehetőségek és a fiatal szakemberek felkutatására irányuló két törekvés találkozik és kapcsolódik össze szorosan. A most elindult programban 18 hallgató vesz részt, 7 csapatot alkotva. Az előadások, kooperációk fő témakörei a LED- és a technológiai alapismeretek, a designkutatás, illetve a fény-beton kísérletek. Az a kitűzött cél, hogy az utolsó, 8. találkozó alkalmával a hallgatók már végleges terveket prezentáljanak.

A MOME x BE LIGHT! első kurzusára remek hallgatói ötletek érkeztek.

MOME x BE LIGHT! pályázat, 2. rész.

A pályaművek alkotói:
1. Ábrahám Viktória, Klöpfler-Topor Tibor és Szász Ramón – FÉNYFÜGGÖNY OPTIKAI
SZÁLAKBÓL
2. Turi Andris, Pál Judit és Lábady Leó REFRACTION című munkája
3. Dawson V. Viktória, Dudok Edit és Treffler Máté STJARNA című munkája
4. Horváth Orsolya, Gyarmati Dezső, Pataki Katalin, Petruska Márta EMLÉKFÉNY című
munkája
5. Cserba Anna, Nagy Tamás, Németh Soma közös munkája, mely a LYRA címet kapta
6. Buja Hanna, Cseh Domokos és Fügedi Balázs QABEA című munkája
7. Nyírő Eszter, Győri Simon, Tarcsi Dóra közös, FLAME című munkája
8. Bársony Cintia, Reviczki Dóri, Csutorás Marci AMURA című munkája

 Az idei szemeszterben is hasonlóan előremutató, innovatív pályamunkákra számítanak a
szervezők.

SOCIAL BOX