Szinte senki sem akar itt vállalkozni!

Magyarországon 2013. január 1. és február 28. között összesen 1548 cég kezdte el a tevékenységét, közülük 622 fővárosi székhellyel, míg 2012 első két hónapjában 10 110 vállalkozás, amelyből 3936 volt budapesti – derül ki a Céginfo.hu adatbázisából. A jelentős csökkenésnek a cégalapítási kedv visszaesése mellett oka volt a cégbíróságok év eleji, a társasági szerződések módosítása […]

Magyarországon 2013. január 1. és február 28. között összesen 1548 cég kezdte el a tevékenységét, közülük 622 fővárosi székhellyel, míg 2012 első két hónapjában 10 110 vállalkozás, amelyből 3936 volt budapesti – derül ki a Céginfo.hu adatbázisából. A jelentős csökkenésnek a cégalapítási kedv visszaesése mellett oka volt a cégbíróságok év eleji, a társasági szerződések módosítása miatt megnövekedett munkája, de leginkább az, hogy a módosítással érintett mintegy 700 ezer közlemény megjelentetése jelentős többletmunkát ad a Cégközlöny kiadójának.

A cégeknek ugyanis február 1-jéig kellett a cégtörvény szerint új adatként bejegyeztetni a képviselők és tagok adóazonosító jelét, születési helyét, évszámát és anyjuk nevét, valamint nyilatkozni a székhely- és telephelyhasználat jogszerűségéről. A közlemények megjelentetésének fizikai korlátai vannak, ugyanis a cd formátumú Cégközlöny jelenleg heti egy alkalommal jelenik meg, s a változások közzététele mostanában 40-60 ezer oldalt foglal el lapszámonként. Emiatt lassulhatott le a cégalapítások feldogozása és közzététele, de várhatóan a folyamat a követező hónapokban felgyorsul.

Az idén elindult gazdasági társaságok közül 1367-et kft.-ként, 162-t bt.-ként, nyolcat egyéni cégként, hetet rt.-ként, hármat közkereseti társaságként (kkt.) és egyet végrehajtó irodaként jegyeztettek be tagjaik. Az első két hónapban 7 új részvénytársaság kezdte el a tevékenységét, míg az előző év azonos időszakában 70. A többségüket ötmillió forinttal és vagyonkezelésre hozták létre; a legmagasabb alaptőkéje sem érte el a 25 millió forintot. Ötmillió forint vagy annál nagyobb jegyzett tőkével 48 darab kft.-t hoztak létre, közülük kiugróan magas, 231,8 millió forinttal a kecskeméti székhelyű Zalplast Holding Vagyonkezelő Kft.-t jegyezték be.

SOCIAL BOX