Az MKB kihajította a hiperaktív Moody's-t

A nemzetközi hitelminősítő szerint ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére.A Moody’s kedd este Londonban bejelentette, hogy az osztályzatrontás a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik. A hitelminősítő két különböző kategóriájú bankminősítést rontott az érintett pénzintézetek esetében. Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek […]

A nemzetközi hitelminősítő szerint ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére.A Moody’s kedd este Londonban bejelentette, hogy az osztályzatrontás a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik. A hitelminősítő két különböző kategóriájú bankminősítést rontott az érintett pénzintézetek esetében. Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) nevezett mutatókat szállította lejjebb; ezzel a mutatóval a Moody’s az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.
   
A BCA-mutatók visszaminősítéséből levezetve a Moody’s egy és három fokozat közötti mértékben rontotta a négy magyar bank hosszú távú forint- és devizabankbetét-osztályzatait is. A Moody’s az egyéni tényezők mellett mind a négy bank esetében az “egyre gyengébb és bizonytalanabb” gazdasági és működési környezettel, valamint a bankok folytatódó eszközminőség-romlásával indokolta az átsorolásokat.

A Moody’s a múlt hónapban – szintén a decemberben kezdett leminősítési vizsgálat folyományaként – negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra is. A Moody’s akkori indoklása szerint e lépések fő tényezője szintén az “egyre gyengébb” magyarországi gazdasági és működési környezet volt, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.
   
A Moody’s által a magyar bankok besorolásaira december 12-én elindított – az azóta végrehajtott átminősítési sorozattal kedden lezárult – felülvizsgálat indokai között is szerepelt a gyenge magyarországi makrogazdasági környezet. A hitelminősítő emellett az okok említette a változatlanul fennálló euróövezeti járványkockázatot, a magyar kormány által jóváhagyott adóintézkedéseket, amelyek a hitelminősítő akkori értékelése szerint növelhetik a bankok hitelképességére nehezedő nyomást, a bankok egyre gyengébb kapacitását a fenntartható jövedelemtermelésre, valamint a bankok eszközminőségét terhelő nyomást.

A legmeredekebben, négy fokozattal az MKB BCA-mutatóját gyengítette a Moody’s, “b3”-ról “ca”-ra, betéti besorolásait pedig három szinttel “B2”-ről “Caa2”-re süllyesztette. Ezt követően felmondta a Moody’s Investors Service-szel eddig fennállt rating szerződését az MKB Bank. Az MKB döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a nemzetközi hitelminősítő megítélésével sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan.

SOCIAL BOX