Óriási nemzetközi elismerés a magyar ingatlanszakma számára!

A RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy professzionális ingatlanszolgáltatásokat nyújtó szakemberek alkotta nemzetközi egyesület több mint 100.000 taggal. Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja. Az RICS 1980-ban jelentette meg először ingatlanértékelési és értékbecslési kódexét (The Red Book), amelyet a […]

A RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) egy professzionális ingatlanszolgáltatásokat nyújtó szakemberek alkotta nemzetközi egyesület több mint 100.000 taggal. Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja. Az RICS 1980-ban jelentette meg először ingatlanértékelési és értékbecslési kódexét (The Red Book), amelyet a multinacionális cégek és a pénzintézetek nemzetközi viszonylatban is elfogadnak.

A RICS tagjait MRICS-nek (member of RICS) vagy FRICS-nek (fellow of RICS) hívják, amelyet a nevük után használhatnak. Azok válhatnak taggá, akik diplomát szereznek a RICS által világszerte akkreditált mintegy 400 képzés egyikén, majd megfelelő szakmai gyakorlatra tesznek szert. A nagyobb szakmai eredményeket elért tagok (MRICS) pedig a FRICS elnevezésre pályázhatnak. Magyarországon is van RICS által akkreditált egyetemi képzés, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara biztosít posztgraduális formában.

Magyarországon 1997-ben alakult meg a helyi szervezet, amelyet Baross Pál 2011 végéig közel 5 éven át vezetett. Ahogy Baross Pál fogalmazott: a RICS egy meghatározó globális ingatlanszakmai szervezet és minősítési brand. A RICS kvalifikáció három minőséget ismer el egyszerre: szakértelmet, üzleti tudást és etikai felelősségérzetet. Elnöksége alatt tovább fejlődött a hazai szervezet, hiszen a hagyományos ingatlan értékbecslői, projektmenedzsmenti és ingatlankereskedelmi fakultások mellett megalakultak a vállalati ingatlangazdálkodási, a környezettudatos ingatlanfejlesztési és pénzügyi-befektetői szakágak is, hogy a globális ingatlanpiachoz szükséges egyre differenciáltabb minőségi szakértelem Magyarországon is rendelkezésre álljon.