160 millárd forintot kaptak a külföldi cégek

A lap pénteki számában közölt cikk szerint így 35 818 munkahelyet teremtettek 81 kontraktus révén (egyes cégekkel több szerződés is volt), egy munkahely létrehozását átlagosan 4,4 millió forinttal dotálták. Négy magyar cég kapott egyedi kormánydöntés révén állami támogatást munkahelyteremtésre. A BorsodChem Rt. (a vegyipari cég azóta már kínai tulajdonban van), a Jász-Plasztik Kft. (műanyagipar), a […]

A lap pénteki számában közölt cikk szerint így 35 818 munkahelyet teremtettek 81 kontraktus révén (egyes cégekkel több szerződés is volt), egy munkahely létrehozását átlagosan 4,4 millió forinttal dotálták. Négy magyar cég kapott egyedi kormánydöntés révén állami támogatást munkahelyteremtésre. A BorsodChem Rt. (a vegyipari cég azóta már kínai tulajdonban van), a Jász-Plasztik Kft. (műanyagipar), a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. (gyógyszeripar) és a Szemes Invest Kft. (turisztika) kapott összesen 2,784 milliárd forintot 442 munkahely létrehozására. Átlagban egy munkahely így 6,2 millió forintból jött létre.

Vegyesvállalatként 200 millió forintot kapott 51 munkahelyre a DBM Zrt. (magyar–japán), 2 milliárdot 309 munkahelyre a TEVA Zrt. (2008-ban magyar–izraeliként) és 226 milliót 30 munkahelyre az EGIS NyRt. (magyar–francia). A legtöbb szerződést a kormány német cégekkel kötötte (egyes vállalkozásokkal többet is), összesen 26-ot. Utána a legtöbb kontraktus (14) amerikai cégekkel történt, majd a japán (8) és a brit (7) érdekeltségek következnek. Az ágazatokat tekintve óriási fölényben van az autóipar, illetve a járműipar, 28 szerződést kötöttek ilyen érdekeltségű vállalatokkal. Utána a szolgáltatóközpontok következnek 12 szerződéssel, majd a gyógyszeripari (9), az elektronikai (6) és a vegyipari (5) cégek.
 

SOCIAL BOX