Zöldebbek lettünk

Egy év alatt zöldre váltott a statisztika: 1 százalékra szorult vissza a közönyösek aránya és elérte a 60-at azoké, akik példásan óvják a világot. Befejezte munkáját a győri székhelyű Zöld Iroda. A megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége által elnyert Láss zölden: uniós projekt 44 milliós támogatási ideje lejárt, a szakemberek az egyéves munka elején és végén […]

Egy év alatt zöldre váltott a statisztika: 1 százalékra szorult vissza a közönyösek aránya és elérte a 60-at azoké, akik példásan óvják a világot.

Befejezte munkáját a győri székhelyű Zöld Iroda. A megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége által elnyert Láss zölden: uniós projekt 44 milliós támogatási ideje lejárt, a szakemberek az egyéves munka elején és végén is felmérték a Győr-Moson-Sopronban élők ismereteit.
Takarékoskodunk-e az energiával, ismerjük-e a környezetvédelmi logókat, szelektíven gyűjtjük-e a szemetet, kerékpározunk és helyben vásárolunk, vagy többnyire autóval hajtunk valamelyik multihoz?

A kérdések nemcsak a környezettudatos gondolkodást tükrözik, de sok esetben a pénztárcát is kímélik. Nyilván ennek is volt némi szerepe abban, hogy a Zöld Iroda ismeretterjesztő csapatát mindenütt tárt karokkal fogadták.
Harminchárom településen jártak, hetven kihelyezett tanácsadást tartottak és közvetlenül több mint ötezer embert szólítottak meg. Oktatási intézményekben, falunapokon, céges rendezvényeken és nyugdíjasklubokban fordultak meg, honlapon, buszos óriásplakáton és még sok más módon ösztönözték a zöld életmódot, aminek a statisztika szerint mérhető eredménye lett.

Az adatok szerint az elmúlt egy év alatt a megyében élő 21 és ;0 év közöttiek szemlélete változott meg a legjobban. A 1; és 20 év közöttiek nagyon alacsony átlaga ugyan komoly aggodalomra ad okot, a képet árnyalja, hogy ez a korosztály többnyire a szüleivel lakik közös háztartásban és életviteléről nem hoz önálló döntéseket.

Érdekes tapasztalata a felmérésnek azon része is, amely a környezettudatosság és az iskolázottság összefüggéseit vizsgálta. Ahogy azt a kutatók várták, a magasabb végzettségűek általánosságban jobban ügyelnek a környezetre.
Egy év elteltével azonban minden kategóriában (8 általános, középfok, felsőfok+) jelentősen csökkent azok aránya, akik a legkisebb érdeklődést tanúsítják a környezetvédelem iránt. Sőt, az alapfokú végzettségűeknél is megerősödött a legtudatosabb kategória (10 százalékról 40-re).
A diplomásoknak immár csaknem a háromnegyede került a legmagasabb besorolásba, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a képzés, információátadás leginkább abban a célcsoportban hatékony, amely egyébként is nyitottabb új ismeretek befogadására.

A válaszai alapján minden megkérdezett egy 1-38 közötti pontszámot kapott, ahol az 1 a teljes tájékozatlanságot és közönyt, a 38 pedig a Greenpeace-aktivistákra jellemző tájékozottságot és elhivatottságot takarta.

SOCIAL BOX