Idén sem lesz újjászületés Kelet-Európa bankszektorában

    A nemzetközi hitelminősítő közgazdászai 2013-ban csak “marginális”, átlagosan 1 százalékos gazdasági növekedést várnak a vizsgált nyolc közép- és kelet-európai országban, elsősorban az euróövezeti problémák miatt. A cég elemzői kiemelik, hogy az általuk várt növekedési ütem messze elmarad a pénzügyi válság előtt mért régiós átlagoktól. A közép- és kelet-európai bankrendszerek 2013-as kilátásairól összeállított 11 […]

    A nemzetközi hitelminősítő közgazdászai 2013-ban csak “marginális”, átlagosan 1 százalékos gazdasági növekedést várnak a vizsgált nyolc közép- és kelet-európai országban, elsősorban az euróövezeti problémák miatt. A cég elemzői kiemelik, hogy az általuk várt növekedési ütem messze elmarad a pénzügyi válság előtt mért régiós átlagoktól. A közép- és kelet-európai bankrendszerek 2013-as kilátásairól összeállított 11 oldalas helyzetértékelésében az S&P hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy véleménye szerint a térségen belül jelentős helyi adósminőségi eltérések vannak.
   
A Standard & Poor’s elemzői szerint a régióban a cseh, a lengyel és a szlovák bankrendszer a legerősebb, és a cég azt várja, hogy e bankszektorok pénzügyi profilja 2013-ban csak mérsékelten gyengül. A térség többi gazdaságában, különösen Magyarországon és Szlovéniában azonban a hitelminősítő várakozása szerint a besorolással ellátott bankok adósminősége továbbra is nyomás alatt lesz, annak ellenére, hogy e minőségi mutatók az elmúlt években végrehajtott leminősítések nyomán már most is alacsony szinten vannak.
   
A Standard & Poor’s hétfői elemzése szerint a cég által vizsgált országcsoporton belül 2013-ban is a magyar és a szlovén bankrendszer marad a legsebezhetőbb, és a ház azt várja, hogy e két gazdaság bankszektorának már most is “törékeny” tőkepozíciója az idén tovább romlik. Az S&P elemzői közölték: azzal számolnak, hogy e két országban a bankszektorok nem teljesítő kinnlevőségrátája az idén megközelíti vagy meghaladja a 20 százalékot. A Standard & Poor’s szerint ez “nagyon magas” arány, és komoly mértékben szűkíti a bankok saját belső kapacitását tőkeellátottságuk erősítésére.
   
A hitelminősítő elemzői szerint Magyarországon “a barátságtalan és rögtönzött jellegű” intézkedések különösképpen a pénzügyi szektort célozták. Ezek az intézkedések – köztük a bankokra kirótt “büntető jellegű” különadó, amely a hitelkihelyezés ellen hat – növelték a magyar bankok veszteségeit, korlátozták kapacitásukat a magyar gazdaság hitelezésére, és így visszafogták a gazdasági növekedést – áll a Standard & Poor’s hétfői londoni elemzésében.

Nemrégiben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő is hasonló módon értékelte a közép- és kelet-európai bankrendszerek állapotát, illetve a térség egyes bankszektorai közötti különbségeket. A Fitch Ratings a régió bankszféráinak 2013-as kilátásairól összeállított éves prognózisában a banki eszközminőség további romlását jósolta az idei évre az egész országcsoportban, elsősorban a folytatódó euróövezeti adósságválság hatásai miatt.
   
A Fitch londoni szakelemzői szerint azonban a cég által a lengyel, a szlovák és a cseh bankrendszerekre érvényben tartott stabil kilátás e bankszektorok erőteljesebb eszközminőségét, finanszírozási környezetét és teljesítményét tükrözi. A bolgár, a román és a horvát bankrendszerben is kedvezőtlen folyamatok zajlanak, és emiatt e három ország bankjai kevésbé rugalmasan tudnak reagálni külső sokkokra, de a Fitch Ratings ennek ellenére stabil kilátást tart fenn ezekre a bakszektorokra is. A “kockázatok egyenlege” ugyanakkor az elemzés szerint változatlanul negatív Magyarország és Szlovénia bankrendszereiben, így e két ország bankszektorainak kilátása negatív a Fitch Ratings nyilvántartásában.
 

SOCIAL BOX