C&C-RASS – így védhetjük meg az irodaházakat

– Önök 22 éve vannak jelen a biztonságtechnikai piacon, és alapvetően cégek, nagyvállalatok igényeit elégítik ki. Konkrétan milyen tevékenységekkel foglalkoznak? – Nem csak intelligens biztonságtechnikai rendszereket telepítünk, hanem felméréseket vállalunk, tanulmányokat, javaslatokat készítünk, néha tendereken is részt veszünk. Ha konkrét megbízást kapunk, akkor a tervezéstől az oktatáson át a kulcsátadásig az egész munkafolyamatot megvalósítjuk, majd […]

– Önök 22 éve vannak jelen a biztonságtechnikai piacon, és alapvetően cégek, nagyvállalatok igényeit elégítik ki. Konkrétan milyen tevékenységekkel foglalkoznak?

– Nem csak intelligens biztonságtechnikai rendszereket telepítünk, hanem felméréseket vállalunk, tanulmányokat, javaslatokat készítünk, néha tendereken is részt veszünk. Ha konkrét megbízást kapunk, akkor a tervezéstől az oktatáson át a kulcsátadásig az egész munkafolyamatot megvalósítjuk, majd később az ún. after sale support-ot, vagyis az átadás utáni támogatást is megadjuk vevőinknek. Vannak olyan rendszerek, amelyeket már tíz éve karbantartunk, sőt, ha szükséges, akkor folyamatosan eszközlünk módosításokat, kiegészítéseket.

– Az elmúlt évtizedekben milyen alapvető változásokat figyelhetünk meg piacon?

– A biztonságtechnika mint üzletág éppen a rendszerváltással egy időben jelent meg Magyarországon. Ez az importliberalizációnak köszönhető, hiszen a 90-es évek elejéig a magánvállalkozások nem jutottak devizakerethez, ezért nem tudtak importálni megfelelő külföldi eszközöket. Mi 1991-ben alapítottunk meg a cégünket, azóta folyamatosan jelen vagyunk ebben az ágazatban. Integrált rendszereket telepítünk, amelyek egy logikai központban összesítik a különböző biztonsági rendszerek jeleit, így a kamerahálózat, a behatolásjelző, a tűzjelző és a kültéri védelem jeleit. Ezek a részrendszerek egymást támogatva viszonylag kis kezelő személyzettel nagy területeket is intelligens és biztonságos módon tudnak kezelni, irányítani és ellenőrizni.

– Kiket említhetünk meg a partnerek sorában?

– Elsősorban multinacionális cégeknek dolgozunk. Érdemes megemlíteni a teljesség igénye nélkül: General Eletric, IBM, Hewlett Packard, Ford, CI Immo.

– A biztonságtechnika alapvetően három nagy területre osztható: a mechanikus, az elektronikus és élőerős védelem jöhet szóba. Ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz?

– Javasolni szoktuk az irodaház-fejlesztőknek, hogy optimalizálják a technika és az élőerő szükségleteket, így a megfelelő technika kevesebb emberrel hatékonyabban tudja ellátni az épület őrzésvédelmét, felügyeletét mind a normális működés, üzemvitel tekintetében, mind a biztonságtechnika szempontjából. Szélsőséges esetben az élőerős védelem, portaszolgálat kiváltható technikával, de persze azért vannak olyan üzemeltetésből adódó sajátosságok, amelyek megfelelő képzettségű munkatársakat igényel. Így például nagy ügyfélforgalom esetén szükség lehet jól képzett recepciósra.

– A mechanikai védelemnek van-e még szerepe egy-egy nagyobb volumenű ingatlan, ingatlanegyüttes esetében?

– Természetesen. Például minden páncélszekrénynek van egy nyitási ideje. Ezen belül ha hozzárendelünk egy intézkedést, akkor azt nem lehet felnyitni. Így a behatoló ha megkezdi a fúrást, akkor egy jelzés érkezik a központi diszpécser-szolgálatra, ahol tudni fogják, hogy hol milyen páncélszekrényt milyen nyitási idővel próbálnak kinyitni. A mechanikának tehát van szerepe, csak a példából is látszik, hogy jelzés nélkül önállóan nem életképes. Vagyis a mechanikus védelmet kombináljuk az intelligens vezérléssel.

– Az élőmunkát és az intelligens rendszereket hogyan lehet összeegyeztetni, hogyan lehet megtalálni a legköltséghatékonyabb arányokat?

– Az elmúlt több mint húsz év tapasztalata azt mutatja, hogy tisztán élőerős őrzésvédelem kiváltása tisztán technikával körülbelül 1-1,5 éves  megtérülést jelenthet. Ha a kettőt kombinálni kell – mert nem lehet 100 %-osan megszűntetni az élőerőt, hiszen szükség van recepciósra, de a technikát mégis ugyanúgy ki kell építeni, mintha egy személyzetnélküli objektum lenne –, akkor átlagban 2 éves megtérüléssel számolhatunk.

– Milyen érdekes technológiai megoldásokat említhetünk, amelyek az elmúlt években kezdtek el hódítani?

– Nyilvánvalóan a biztonságtechnika is óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, hiszen a szoftveripar és általában az informatikai rendszerek forradalmi változásai hatékonyabbá tették a biztonságtechnikai rendszereket is. A korábbi szisztémák csak arról adtak információt, hogy valaki egy adott zónába belépett és ott tartózkodik. Most már olyan arcfelismerő rendszerek léteznek, hogy ha például egy körözött személy belép, és a kamera megfelelő közelségből fel tudja venni, akár a személy beazonosítására is alkalmas.

 

SOCIAL BOX