Hogyan valósulhat meg a költséghatékonyság egy zöld irodában?

Ismét jelentkezik Energiatudatos Irodaház rovatunk, szakmai partnerünk a Pannon Épületenergetika támogatásával. Nézzük a harmadik tippet: hogyan viszonyul egymáshoz a  környezettudatosság és költséghatékonyság a bérlői igények tükrében. A Cushman & Wakefield szolgáltatásai közé tartozik az ügyfelek teljes körű támogatása az ingatlan vásárlásban, eladásban, finanszírozásában, bérbevételében és gazdálkodásában, de az ügyfeleknek létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó csoport mögött komoly […]

Ismét jelentkezik Energiatudatos Irodaház rovatunk, szakmai partnerünk a Pannon Épületenergetika támogatásával. Nézzük a harmadik tippet: hogyan viszonyul egymáshoz a  környezettudatosság és költséghatékonyság a bérlői igények tükrében.

A Cushman & Wakefield szolgáltatásai közé tartozik az ügyfelek teljes körű támogatása az ingatlan vásárlásban, eladásban, finanszírozásában, bérbevételében és gazdálkodásában, de az ügyfeleknek létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó csoport mögött komoly költségcsökkentési és hatékonyságnövelési tapasztalat is áll.

„A minősítési rendszerek (LEED, BREEAM) nagy előrelépést jelentenek az épületek kategóriába sorolása és összehasonlíthatósága szempontjából, de ezek a szigorú pontozási rendszerek félre vihetik a fejlesztőket a valódi céloktól, mert egy alacsonyabb minősítés néhány egyszerű intézkedéssel elérhető, de ez nem mindig jelent sokkal zöldebb épületet viszont arra csábíthatja az építtetőket, hogy megelégedjenek egy viszonylag alacsonyabb színvonallal.” – nyilatkozta Csikós Ádám.

Az általuk képviselt nemzetközi bérlők legnagyobb részénél már alapvető igény, hogy környezettudatos, minősített épületben béreljenek irodát. „Az általános vélekedéssel szemben egy „zöldebb” iroda nem feltétlenül jelent olcsóbban üzemeltethető irodát. Ilyen esetekben a környezettudatosság, az anyavállalatok elvárásai és a marketing szempontok játszanak szerepet.” – mondta Csikós Ádám.

Költséghatékonyság a minősített irodaépületekben

Egy alacsonyabb minősítéssel rendelkező irodaépületben az esetek többségében nem valósulnak meg a költséghatékonyságra vonatkozó elvárások. Amennyiben a tulajdonos részéről felmerül az üzemeltetésre fordított költségek csökkentésének igénye, célszerű a legrövidebb idő alatt megtérülő beruházásokban gondolkodnia.

A fejlesztések, azaz például a mérési rendszerek kiépítése során az egyes műszaki megoldások költsége és így megtérülése is eltérést mutat. Ezek az adatgyűjtő rendszerek pontosan megmutatják, hogy egyes bérlők vagy egyes részlegek mennyi energiát használnak. Ezek az adatok és elemzések egyrészt a költségek könnyebb elosztását segítik, másrészt találkoznak az egyértelmű bérlői igényekkel, azaz a valós fogyasztás alapján történő elszámolással.

Az Energiatudatos Irodaház Program lehetővé teszi olyan adatgyűjtő egységek telepítését, melyek bizonyítottan alacsony anyagi ráfordítást igényelnek és a beruházás megtérülési ideje magasan a legkedvezőbb a környezettudatos fejlesztési lehetőségek viszonylatában.

+++

Amennyiben a környezettudatosság mellett a költséghatékonyságnak is fontos szerepet tulajdonít az épület üzemeltetés tekintetében keresse Energiatudatos Irodaház Program tanácsadóját: Kovásznai Krisztina Pannon Épületenergetika: 06 30 963 4430; kovasznai.krisztina@pannonmuhely.hu

SOCIAL BOX