Ingatlanfejlesztők! Extraprofit?!

Így a kétszázalékos kamatozású átváltási lehetőség ajándék extraprofittal dobja meg azokat az irodaház- és plázafejlesztőket, bérbeadókat, akik nem egy szellemházként funkcionáló, hanem bérlőkkel legalább félig lévő épület bevételeiből törlesztenek. Hogy valójában hány ingatlanfejlesztő tartozhat a kkv-körbe, nehéz megmondani, a magyar ingatlanfejlesztési gyakorlat alapján – amely szerint minden projektre külön projektcéget hoznak létre – azonban jó […]

Így a kétszázalékos kamatozású átváltási lehetőség ajándék extraprofittal dobja meg azokat az irodaház- és plázafejlesztőket, bérbeadókat, akik nem egy szellemházként funkcionáló, hanem bérlőkkel legalább félig lévő épület bevételeiből törlesztenek. Hogy valójában hány ingatlanfejlesztő tartozhat a kkv-körbe, nehéz megmondani, a magyar ingatlanfejlesztési gyakorlat alapján – amely szerint minden projektre külön projektcéget hoznak létre – azonban jó néhányan bekerülhetnek a kedvezményezetti körbe.

A fejlesztők kíváncsian várják a részleteket – mondta lapunknak Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke. A tipikus ingatlanfejlesztési konstrukciókban devizahitel segítségével valósították meg a projekteket, az árfolyamkockázat azonban az iroda-, logisztikai és kereskedelmi központok fejlesztőit kevéssé érintette, a bérleti díjakat ők ugyanis jellemzően euróban állapítják meg. Az olcsó forrás felhasználását azonban e projekteknél is érdemes megfontolni – tette hozzá Takács. Az új fejlesztések indulását nem a hitelezés hiánya, hanem a kereslet és a befektetői érdeklődés csökkenése hátráltatja, így amíg ez nem élénk, a fejlesztési kedv sem erősödik.

A lakásépítő cégek devizahiteleinek átváltása bevétel híján nem hoz jelentős könnyebbséget a vállalkozásoknak – kommentálta a bejelentést Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke. A hitelt továbbra is törleszteni kell, még ha forintban is, ehhez azonban munkára, eladásokra van szükség, érdemi könnyítésről, élénkülésről, főleg indulásról enélkül nem lehet szó – véli a szakember.

SOCIAL BOX