Albán-magyar gazdasági együttműködés

Dobos Erzsébet, a HITA elnöke a partnerségi megállapodás aláírása kapcsán reményét fejezte ki, hogy az együttműködés jelentős mértékben hozzájárul az Albániába irányuló magyar beruházási hajlandóság növekedéséhez, hasznos információkkal segítve a két ország között üzleti kapcsolatokat kialakítani szándékozó cégeket. Albánia Magyarország egyik legfontosabb partnere a Nyugat-Balkánon, habár az áruforgalom mértéke még mindig szerény, elmarad a két […]

Dobos Erzsébet, a HITA elnöke a partnerségi megállapodás aláírása kapcsán reményét fejezte ki, hogy az együttműködés jelentős mértékben hozzájárul az Albániába irányuló magyar beruházási hajlandóság növekedéséhez, hasznos információkkal segítve a két ország között üzleti kapcsolatokat kialakítani szándékozó cégeket.

Albánia Magyarország egyik legfontosabb partnere a Nyugat-Balkánon, habár az áruforgalom mértéke még mindig szerény, elmarad a két ország teljesítőképességétől. Kivitelünk több mint 40-szerese a behozatalunknak, a magyar aktívum 2012 végén 47,6 millió eurót tett ki.

A dinamikus gazdasági fejlődést mutató ország számos üzleti és beruházási lehetőséget kínál az új piacokat kereső magyar exportőrök számára. Infrastrukturális, energetikai és turisztikai területen mutatkoznak konkrét üzleti lehetőségek, de a fogyasztási cikkeket és élelmiszereket gyártó cégek is jó eséllyel alakíthatnak ki stabil pozíciókat az albán piacon.

A közeljövőben több nemzeti fejlesztési program indul az energetika, a közlekedés-szállítás (vasút, közút), a mezőgazdaság, a bányászat és a turizmus területén. Különösen utóbbi területre várják a magyar befektetőket, mivel az albán tengerpart mintegy 92%-a még fejlesztésre vár az Adriai- és a Jón-tenger vonatkozásában egyaránt. Ugyancsak jó lehetőségek adódnak a magyar építőipari cégeknek, valamint az állami útépítési programokba bekapcsolódni szándékozó vállalatoknak is.

A HITA 2013 folyamán három programot is szervez Albániában: szeptemberben első alkalommal szervez kollektív magyar megjelenést az Agribusiness Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárra, novemberben immáron harmadik alkalommal visz ki cégeket a Tiranai Nemzetközi Vásárra, s az év folyamán beszállítói fórumot is szervez az albán fővárosban.
 

SOCIAL BOX