Fejlesztők a kispadon – megfordulhat a trend?

„A fejlesztések fokozatos elmaradása a finanszírozás leállásának, illetve az irodahasználókat is érintő gazdasági dekonjunktúrának egyenes következménye, de érdemes azzal számolni, hogy az irodaépületek életciklusának előrehaladtával dinamikusan nőhet az új fejlesztések iránti igény.”- mondta el Salamon Adorján az Eston International vezérigazgatója. A cégvezető szerint – tekintettel arra, hogy a modern irodaépületek tervezett élettartama jóval 100 év […]

„A fejlesztések fokozatos elmaradása a finanszírozás leállásának, illetve az irodahasználókat is érintő gazdasági dekonjunktúrának egyenes következménye, de érdemes azzal számolni, hogy az irodaépületek életciklusának előrehaladtával dinamikusan nőhet az új fejlesztések iránti igény.”- mondta el Salamon Adorján az Eston International vezérigazgatója.

A cégvezető szerint – tekintettel arra, hogy a modern irodaépületek tervezett élettartama jóval 100 év alatt van – az építés után 20-30 évvel indokolttá válik egy erős modernizálás, majd ugyanennyivel később pedig egy teljes körű felújítás. Az átadást követő 8-15 évben az épületek avulása egy ideig elfogadhatóan tükröződik a bérleti kondíciók bérlők számára kedvező alakulásában, de a korszerűtlen irodaházakból kiköltözni kívánó cégeknek a 2013-ban piacra kerülő új irodáknál minden bizonnyal bővebb kínálatra lesz szükségük.

„Az elmúlt hónapok során, egyebek mellett, több szolgáltató-központ irodakialakítási igényével találkoztunk. A megkereséseknél az ügyfelek számára kiemelt szempont az irodaterek rugalmas alakíthatósága, a megfelelő üzemeltetési hatékonyság és a nagy, egybefüggő irodaterület megléte. Figyelembe véve a fejlesztési tevékenység lassulását, a nagyobb, összefüggő területet igénylő bérlők már most is kevés lehetőséggel számolhatnak, ha reális alternatívát keresnek meglévő irodájuk kiváltására, így ebben az esetben az újonnan épülő ingatlanok kerülhetnek az előtérbe.” – fogalmazott Salamon. Kiemelte, hogy az előző évekhez hasonlóan továbbra is nő a bérlőképviseleti irodakeresések gyakorisága, ami gyakran zárul az ügyfél egyedi igényei szerint kialakított új építésű bérlemény elfoglalásával.

Az elmondottakon túl az új fejlesztések keresettségét növeli, hogy a fejlesztők az építés során már a környezettudatosság követelményeinek is fokozottan igyekeznek eleget tenni.  Az új ingatlan választása tehát akár a fenntartási költségek vonatkozásában is kedvező döntés lehet. Az előzetes igényfelmérések szerint a frissen piacra kerülő irodák iránti kereslet már a jövő évben arra sarkallhatja a fejlesztőket, hogy felálljanak a kispadról, és újra játékba hozzák magukat a budapesti irodapiacon.

A kínálati oldal lendületgyűjtése a fejlesztők magatartásán is tetten érhető. „Az iroda-beruházások mintegy fele továbbra is előbérleti megállapodással indul. Ugyanakkor, az irodafejlesztők pozitív hozzáállását tükrözi a tény, hogy a piacról nem tűntek el a spekulatív alapú fejlesztések, szemben például az ipari ingatlanok szegmensével.” – fejtette ki az Eston International vezetője.

„Tapasztalataink szerint, az előbérlettel részben lekötött házaknál a beruházó pénzügyi hátterének függvényében alakítja a további értékesítési árakat.” Ennek megfelelően, az épület gyors értékesítését szem előtt tartva beszállhatnak a jelenleg általánosan erős árversenybe, de az előzetes feltöltés megfelelő szintje akár „ráérőssé” is teheti a bérbeadót. Az egyéni árazási stratégiától függetlenül, a már regisztrált irodaigények trendjéből jól látható, hogy az irodaépítési piac már a közeljövőben „magára találhat”.