Jövőre már 12% felett a zöld irodák aránya?

A jelenlegi gazdasági helyzetben és a szoros árversenyben – amikor 21% felett tartózkodik az irodák üresedési rátája – a jó helyen levő zöld irodák versenyelőnyt élvezhetnek a stabil és nagy bérlők között. Budapesten a zöld minősítéssel rendelkező irodaállomány – beleszámítva új épületekre elnyert és a már üzemelő épületre kiadott minősítéseket – 2013 elejére elérte a […]

A jelenlegi gazdasági helyzetben és a szoros árversenyben – amikor 21% felett tartózkodik az irodák üresedési rátája – a jó helyen levő zöld irodák versenyelőnyt élvezhetnek a stabil és nagy bérlők között. Budapesten a zöld minősítéssel rendelkező irodaállomány – beleszámítva új épületekre elnyert és a már üzemelő épületre kiadott minősítéseket – 2013 elejére elérte a 262 000 m2-t, ami a teljes modern iroda állomány 8,2%-ának felel meg, de 2014-ben az a szám már meghaladhatja a 12%-ot is.

Az évek óta növekvő tendencia a jövőben sem áll meg, hiszen kizárólag zöld irodaházak átadása várható a piacon. A nemrég átadott, Skanska által fejlesztett Green House LEED Platinum előminősítéssel rendelkezik, és rövidesen ez lesz az első épületre elnyert ilyen minősítés Magyarországon.

Michael Smithing, a Colliers International kelet-európai zöld épület minősítő csapatának igazgatója szerint ahogy a zöld épületek száma növekszik és a minősítő rendszerek fejlődnek, úgy a piac elkezd majd különbséget tenni a különböző minősítő rendszerek között csak úgy, mint az azokon belül elért fokozatok között.

„A tulajdonosoknak és fejlesztőknek meg kell tanulniuk „eladniuk” a saját épületük zöld tulajdonságait. Az energia megtakarítás valóban fontos tényező, de összességében ez csak kis részét jelenti az üzemeltetési költségnek. Az egészséges és ergonomikus munkakörnyezet, a természetes fény megléte, a modern világítástechnika és megfelelő mennyiségű friss levegő bejuttatása mind pozitívan hatnak a dolgozók termelékenységére, a betegség miatti hiányzások csökkentésére, ezáltal nagyobb profitot generálva az ezt biztosító cégnek.” – mondta el Michael Smithing az OGH Hírügynökségnek.

SOCIAL BOX