Pénzhez juthatnak a kis- és középvállalkozások

Az Eximbank feladata olyan kockázatok vállalása, illetve ügyletek finanszírozása amelyeket a kereskedelmi bankok, biztosítók nem tudnak vállalni önállóan – mondta Nátrán Roland vezérigazgató, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett „Vállalati finanszírozás – új lehetőségek” elnevezésű konferencián. Nátrán elmondta, hogy a piacról beszerzett forrásoknak köszönhetően nincsen likviditási korlátjuk, azaz bármekkora összeget ki tudnak helyezni a […]

Az Eximbank feladata olyan kockázatok vállalása, illetve ügyletek finanszírozása amelyeket a kereskedelmi bankok, biztosítók nem tudnak vállalni önállóan – mondta Nátrán Roland vezérigazgató, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett „Vállalati finanszírozás – új lehetőségek” elnevezésű konferencián.

Nátrán elmondta, hogy a piacról beszerzett forrásoknak köszönhetően nincsen likviditási korlátjuk, azaz bármekkora összeget ki tudnak helyezni a vállalati szférának. Az Eximbank 400 millió euró értékben 13 pénzintézettel kötött már együttműködési szerződést, ám ez a kör várhatóan bővülni fog a közeljövőben, hiszen amellett, hogy több új megkeresésről tárgyalnak, egy speciális program keretében felvették a kapcsolatot a kisebb tőkéjű pénzintézetekkel, így például takarékokkal, hogy náluk is elérhetőek legyenek az Eximbank finanszírozási lehetőségei.

Az Eximbank idén számos újdonsággal lépett a piacra, így például a két éven túli keretszerződés már nem csak euróban, hanem dollárban és forintban is elérhető, de fontos változás az is, hogy immár az éves exportbevétel 75 százaléka finanszírozható. Ezen kívül már nem csak az exportőrök támogathatóak, hanem azok beszállítói is, illetve az áruexport finanszírozása mellett megjelent a szolgáltatási export, illetve a mezőgazdasági termékek támogatása is. Euróhitelt 1,29, míg dollárt 1,39 százalékos alapkamaton tudnak nyújtani, amihez rájön egy kockázatkezelési kamat, ám Nátrán szerint így is a piacinál 40 százalékkal olcsóbb megoldást kínálnak. Ugyancsak előnynek nevezte a fix kamatozást. Mint mondta, így nincs árfolyamkockázat sem, tehát sokkal könnyebben kalkulálhatnak a cégek.

SOCIAL BOX