Hol volt, hol nem volt a verseny a hazai mobilpiacon…

Nagy szükség volna egy negyedik mobilszolgáltatóra, hogy felrázza kissé a hazai komótos árversenyhez lassult mobilszolgáltatókat – erre a következtetésre juthatunk, ha egybevetjük, hogy a nálunk szolgáltató multik mit kínálnak otthon és Magyarországon. A Heti Válasz a hazai három nagy szolgáltató, a T-mobile, a Vodafone és a Telenor magyarországi és otthoni árait vetette egybe. Így például […]

Nagy szükség volna egy negyedik mobilszolgáltatóra, hogy felrázza kissé a hazai komótos árversenyhez lassult mobilszolgáltatókat – erre a következtetésre juthatunk, ha egybevetjük, hogy a nálunk szolgáltató multik mit kínálnak otthon és Magyarországon. A Heti Válasz a hazai három nagy szolgáltató, a T-mobile, a Vodafone és a Telenor magyarországi és otthoni árait vetette egybe. Így például a legolcsóbb előfizetésekét, a korlátlan belföldi hívási és üzenetküldési lehetőség díját, néhány azonos adatforgalomra lehetőséget kínáló csomagot, valamint azt, hogy a mobiltelefonos trendet meghatározó Apple Iphone5 telefont melyik előfizetési tarifához kínálják a legkedvezőbb áron.

A norvég székhelyű Telenor nyolcszáz megabájt adatforgalmú csomagjáért Norvégiában 9960 forintot kell fizetni, nálunk 1570 forinttal kevesebbet. Ám itthon ennyi pénzért csak 360 percnyi hívás jár (ennek csak a fele irányulhat idegen hálózatokba), kint 600 percet és még 400 SMS-t kapunk. Nálunk egy kommunikációs akció 23 forintba kerül, kint 10 forintba. A magyar Vodafone egy gigabájtos csomagjáért itthon (készülék nélkül) 7800 forintot fizetünk, és a bónuszokkal együtt 600 perc beszélgetés jár érte. Angliában 800 perc telefonálás és korlátlan számú SMS – 6480 forintért (360 forintos font árfolyammal). Olcsóbb csomaghoz több szolgáltatás.

A korlátlan beszélgetésre lehetőséget nyújtó brit csomag készülék nélkül 7380, a magyar 13990 forintba kerül, vagyis közel a duplájába. Ha egy Iphone5-öt is szeretnénk ehhez az opcióhoz, akkor Angliában havonta 15 120 forintot kell fizetni, nálunk 15 990 forintot. A szigetországban emellé ingyen jár a mobil, nálunk az amúgy is drágább csomaghoz (Red Standard) 99 900 forintért – több mint félévnyi brit előfizetési díjért.

Nagy különbséget találtunk a korlátlan hívási lehetőséget kínáló csomagnál a német és a piacvezető magyar T-Mobile árában is. Itthon ezért 20990 forintot kell fizetni, Németországban ezt a lehetőséget 9960 forintos akcióban kínálják (ez utóbbit készülék nélkül.) Ha egy ingyen Iphone5-öt (16GB) is szeretnénk, akkor kint ezért 12 810 forintos havidíjat kérnek, nálunk a T-Mobile-nál a legdrágább egyéni előfizetői csomag mellé sem jár ingyen ez a modell. Még nagyobb a hátrányunk, ha az összehasonlításba az ausztriai árakat is belevesszük, ott 2250 forintnak megfelelő euróért is találtunk ezerpercnyi belföldi beszélgetés tartalmazó csomagot, 7000 forintos előfizetéshez pedig 300 percnyi barangolás is tartozik. 
 

SOCIAL BOX