Meglepő. Szerintük a magyar mobilpiac nem drága

    A tanulmány nem igazolta, hogy egy új piaci szereplő belépése feltétlenül pozitív változást, például hosszú távú árcsökkenést hozna – fejtette ki Pápai Zoltán, a közgazdasági tanácsadó cég ügyvezetője a múlt hónapban készült tanulmány eredményeit ismertetve hétfőn Budapesten. Hozzátette: a kutatás azt mutatja, hogy kétszereplős piac esetén jobban érzékelhető az új belépővel az árcsökkentő […]

    A tanulmány nem igazolta, hogy egy új piaci szereplő belépése feltétlenül pozitív változást, például hosszú távú árcsökkenést hozna – fejtette ki Pápai Zoltán, a közgazdasági tanácsadó cég ügyvezetője a múlt hónapban készült tanulmány eredményeit ismertetve hétfőn Budapesten. Hozzátette: a kutatás azt mutatja, hogy kétszereplős piac esetén jobban érzékelhető az új belépővel az árcsökkentő hatás, míg háromszereplősnél legfeljebb az első évben hoz kedvező hatást egy negyedik megjelenése, utána a csökkenés mértéke visszaáll az átlagos trendre. Azt is megjegyezte, hogy nemzetközi vállalatok belépése esetén a hosszú távú árcsökkentő hatás erősebb.
   
Az előadáson ismertetett adatok szerint 2010-ben a magyarországi átlagos mobil percdíj a hetedik legalacsonyabb volt az Európai Unióban, és 35 százalékkal alacsonyabb volt az EU átlagánál. Az Infrapont Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyarországi legkisebb, 2 gigabájtos mobilinternet adatcsomag ára pedig a negyedik legalacsonyabb az idén márciusban, és ez több mint 40 százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál.
   
Ugyanakkor az OECD összehasonlítása szerint a magyarországi mobilszolgáltatások árai a legmagasabbak az EU-ban, Pápai Zoltán szerint ennek oka a módszertani eltérésben keresendő. Kifejtette, hogy az OECD vásárlóerő-paritásos számítása nem tényleges, hanem relatív árakat mutat, és a kevésbé fejlett országok árait mindig rosszabbnak mutatja. Másrészt az OECD által 2010 óta használt mobil fogyasztói kosár nem igazodik az átlagos felhasználói szokásokhoz – a havi átlagos SMS-ek számát, a hívások darabszámát és időtartamát tekintve -, így véleménye szerint alkalmatlan az összehasonlításra nemcsak Magyarország, hanem a legtöbb uniós tagállam esetében is.
   
Az 1998 óta működő Infrapont Kft. közgazdasági tanácsadással és kutatással foglalkozik. Honlapja szerint közreműködött a hírközlési piaci liberalizáció jogalkotásában, és munkájával hozzájárult a harmadik magyarországi mobilszolgáltató piacra lépéséhez.

SOCIAL BOX