Konferencia a zöld energiáról

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közép-magyarországi szervezete Zöld energia 6. címmel rendezett országos konferenciáján Horváth Attila Imre az MTI-nek kifejtette: a kormány több program révén is támogatja a zöldenergia bevezetését Magyarországon. Az Új Széchenyi Tervben több programban is, illetve a zöld beruházási rendszerben pedig a kvótaértékesítésből […]

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közép-magyarországi szervezete Zöld energia 6. címmel rendezett országos konferenciáján Horváth Attila Imre az MTI-nek kifejtette: a kormány több program révén is támogatja a zöldenergia bevezetését Magyarországon. Az Új Széchenyi Tervben több programban is, illetve a zöld beruházási rendszerben pedig a kvótaértékesítésből finanszírozza a kormány az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztéseket, illetve a megújuló energiák elterjesztését – mutatott rá. Horváth Attila Imre elmondta: folyamatosan dolgoznak az energiahatékonyságot, energiamegtakarítást eredményező lehetőségeken, a 2014-2020-as tervezési időszakban is jelentős forrást kívánnak allokálni az állami intézmények számára az ilyen típusú fejlesztéseire a következő időszakra vonatkozó Környezet és Energia Hatékonysági Operatív Programban (KEHOP). Pontos összeget még nem lehet tudni, a tárgyalások folyamatban vannak az Európai Unióval – tette hozzá.

A lakossági épületek esetében is az energiahatékonysági felújítását, a zöldenergiával történő ellátását, a megújuló energiát elterjesztését az Európai Unió a jövőben is vélhetően támogatni fogja – tette hozzá. Jelezte: várhatóan a nyár végére elkészül a nemzeti épületenergia stratégia, amely tartalmazza majd azokat a lakossági és középületeket, ahol az energiahatékonysági felújítással a legnagyobb energianyereséget lehet elérni, és ez alapján lehet majd a támogatási rendszereket kidolgozni. A tervek szerint a zöld energia, megújuló energia rendszer bevezetésének elősegítésére kormányzati honlapot is létrehoznak, ahol egyértelmű tájékoztatást, reklámszövegtől mentes útmutatást adnak majd a technológiai megoldásokról – mondta a helyettes államtitkár.

SOCIAL BOX