Újabb levéldömpinget vár a NAV

A kettős könyvvitelt vezető adózók a társaságiadó-kötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az  energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, a hitelintézeti különadó kötelezettségről, az innovációs járulék elszámolásáról, valamint a szakképzési hozzájárulásról a 1229. számú bevallásban adnak számot – áll a közleményben. Az evásoknak és azon cégeknek, […]

A kettős könyvvitelt vezető adózók a társaságiadó-kötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói kör a jelzetteken túl az  energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, a hitelintézeti különadó kötelezettségről, az innovációs járulék elszámolásáról, valamint a szakképzési hozzájárulásról a 1229. számú bevallásban adnak számot – áll a közleményben.

Az evásoknak és azon cégeknek, amelyek 2013. január 1-jével kerültek ki a társasági adó hatálya alól – így például azok, akik év elejétől katásokká vagy kivásokká váltak – a 1271EVA jelű bevallásban kell számot adniuk tavalyi jövedelmükről. A bevallás benyújtása mellett a társasági adót – a megfizetett adóelőleg és feltöltés figyelembevételével – május 31-ig kell megfizetni.

A NAV felhívja a figyelmet: az egyik leggyakoribb hiba, hogy a kitöltők nem – az előírásoknak megfelelően – ezer forintban tüntetik fel az összegeket.

Május 31-ig a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, amelyet a céginformációs szolgálatnak ügyfélkapun keresztül, elektronikusan kell megküldeni.

A bevallás késedelmes benyújtása esetén a NAV mulasztási bírságot szabhat ki, melynek mértéke akár 500 ezer forint is lehet. Az a cég, amelyik a beszámolóját nem teszi  közzé, még többet kockáztat.

A maximum 500 ezer forintos mulasztási bírság kiszabásával egyidejűleg az adóhivatal felszólítja a céget, hogy küldje el a céginformációs szolgálatnak beszámolóját, és amennyiben a cégvezetők a második felszólítás ellenére sem teljesítik közzétételi kötelezettségüket, a NAV törli a cég adószámát.

SOCIAL BOX