Idén melyik vállalat lesz a legintelligensebb?

A verseny az „Év intelligens vállalata” címért folyik majd, melyet ezek után büszkén viselhet, kommunikálhat a nyertes. A díjat a Mensa HungarIQa, vagyis a legmagasabb intelligenciájú emberek magyarországi klubja adja át. A Mensa nemzetközi szervezet,  130 ezer tagja van szerte a világon, s közülük több mint 2600-an Magyarországon élnek. A Mensa célja az intelligencia népszerűsítése, […]

A verseny az „Év intelligens vállalata” címért folyik majd, melyet ezek után büszkén viselhet, kommunikálhat a nyertes. A díjat a Mensa HungarIQa, vagyis a legmagasabb intelligenciájú emberek magyarországi klubja adja át. A Mensa nemzetközi szervezet,  130 ezer tagja van szerte a világon, s közülük több mint 2600-an Magyarországon élnek. A Mensa célja az intelligencia népszerűsítése, az intelligenciára vonatkozó kutatások támogatása, valamint ösztönző közeg biztosítása a tagjai számára.

Ez a verseny is az intelligencia népszerűsítéséért született. A feladat egyszerű: a versenyben induló vállalatot képviselő csapat tagjainak a legmagasabb intelligenciaátlagot kell elérnie a két fordulóban. Az első lépcső egy online teszt lesz, amelyen a legjobb eredményt írókat kérik fel a második lépcsőben való részvételre. A második lépcső már a személyes jelenlétet igénylő, hivatalos Mensa-teszt. Ezeket a teszteket az ország több pontján, több időpontban is meg lehet majd írni, sőt a nagyvállalatok, amelyek több tucat munkavállalóval neveznek, akár külön időpontot és helyszínt is igényelhetnek.

A szervezők természetesen vigyáznak a munkavállalók személyiségi jogaira és a vállalat jó hírnevére is. Ez annyit jelent, hogy kizárólag a versenyben részvevő munkavállalók tudhatják meg a saját eredményüket. Tavaly 27 vállalat mindösszesen közel ezer munkavállalót delegált a versenybe, s közülük 378 fő érte el a Mensa-szintet, vagyis a legmagasabb, az emberiség 2%-ra jellemző intelligenciahányadost.

A verseny szervezői három kategóriában − kis-, közép- és nagyvállalat − osztottak díjat. A nagyvállalati kategóriából két győztes került ki holtversenyben, mégpedig a 2014-es címét megvédő Ericsson és a frissen induló Nokia Networks. Ez annyit jelent, hogy mindkét nagyvállalat tudott legalább 40 olyan munkavállalót delegálni, akik a hivatalos Mensa-tesztet maximális eredménnyel írták meg. A szervezők a 2016-os versenyszabályzatot úgy módosították, hogy a jövőben ne lehessen döntetlen eredmény. Ez mindenképp izgalmasabbá teszi versenyt.

Nevezni az idei versenyre a www.intelligensvallalat.hu oldalon lehet még június végéig.

SOCIAL BOX