Szlovén – Magyar Innovációs Fórum

Az eseményt a szlovén nagykövet asszony, Darja Bavdaž Kuret és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal mb. elnöke nyitotta meg. Az érdeklődők előadásokat hallhattak a szlovén és a magyar kormány innovációs intézkedéseiről, megismerkedhettek a szlovén (SPIRIT) és a magyar (HITA) kereskedelemfejlesztési és befektetési ügynökségek, valamint két innovatív vállalat tevékenységével. Az innováció alapját képező akadémiai kutatások […]

Az eseményt a szlovén nagykövet asszony, Darja Bavdaž Kuret és Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal mb. elnöke nyitotta meg. Az érdeklődők előadásokat hallhattak a szlovén és a magyar kormány innovációs intézkedéseiről, megismerkedhettek a szlovén (SPIRIT) és a magyar (HITA) kereskedelemfejlesztési és befektetési ügynökségek, valamint két innovatív vállalat tevékenységével. Az innováció alapját képező akadémiai kutatások jelentőségéről, szerepéről, eszközrendszeréről az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, ill. Szlovénia legnagyobb kutatóintézete, a Josef Stefan Intézet munkatársai beszéltek. Az előadások után a megjelent magyar cégek képviselőinek lehetősége volt személyes tárgyalások folytatására a szlovén delegáció képviselőivel.

A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 célja, hogy Magyarországon az évtized végére a kutatás-fejlesztési ráfordítások a jelenlegi 1,2 %-ról a GDP 1,8 %-ra növekedjenek, és a vállalatok szerepvállalása is nagyobb mértékű legyen.

Magyarország Szlovéniával folytatott kereskedelme 2012-ben 1 697,9 millió euró volt, ez 2011-hez képest 2,7 %-os növekedést jelent. A magyar áruexport – többlet állandó, 2012-ben 160,1 millió euróval haladta meg az export az importot. Kivitelünk főbb termékei az ásványi és a vegyipari termékek mellett a gépek és villamossági cikkek.

SOCIAL BOX