Már csak az önerő hiányzik? Megoldjuk!

Itt megtalálja, hogyan juthat pénzhez a vállalkozása: hitelek, banki termékek, szolgáltatások, pályázatok, tőkebevonási lehetőségek, hasznos tudnivalók, tanácsadás. Magyarországon a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázatokon meghirdették, s jórészt már odaítélték.A pénzek lehívását ugyanakkor számottevő mértékben nehezíti, hogy problémás az önrész, illetve az előfinanszírozás biztosítása. Ennek okán, épp egy […]

Itt megtalálja, hogyan juthat pénzhez a vállalkozása: hitelek, banki termékek, szolgáltatások, pályázatok, tőkebevonási lehetőségek, hasznos tudnivalók, tanácsadás. Magyarországon a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázatokon meghirdették, s jórészt már odaítélték.A pénzek lehívását ugyanakkor számottevő mértékben nehezíti, hogy problémás az önrész, illetve az előfinanszírozás biztosítása.

Ennek okán, épp egy éve hívták életre az önerőalapot, amely az önkormányzati és államigazgatási intézmények számára jelentett segítséget ezen a területen. Már akkor látszott azonban, hogy ez csak félmegoldás: a vállalkozóknál is szükség lenne erre – emelte ki Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. E problémára jelent megoldást a KAVOSZ Széchenyi Hitelkártya Programjának két terméke a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyit Támogatást Megelőző Hitel.

Jelenleg az államtitkár által közöltek szerint 400-500 milliárd forint körüli az az összeg, amelyre a szerződés már megszületett, ám a fejlesztés még nem kezdődött meg. Feltételezhető, hogy ezek számottevő részénél likviditási problémák miatt csúszhat az indulás. Az államtitkár a minisztérium nevében ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen helyzetben lévő vállalkozások tudomást szerezzenek a hitellehetőségről.

Versenyképes: havi 0,38-0,4 százalékos kamat

E kezdeményezéshez csatlakozott Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója is. Jelezte, hogy a mostani kezdeményezés egyben teszt is, amely megmutathatja, hogy gyorsíthatók-e a projektek. S ennek tapasztalatait a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban is hasznosíthatják majd.

Széchenyi Kártya Program hiteltermékeinek fogalmazói

A Széchenyi Kártya Program hiteltermékei már 11 pénzintézetnél, illetve hálózatnál érhetők el. Ezek: az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB, a Takarékban által képviselt Takarékszövetkezeti hálózat, a Volksbank, a Gránitbank, az UniCredit Bank, a Budapest Bank, a K&H, a DRB és a Raiffeisen Bank.

A konkrét módozatokat illetően a vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy egy nemrég született döntés értelmében a korábbi 2 százalékról, 5 százalékra nőtt az MKB-nál mostantól elérhető támogatás megelőlegező és önerő kiegészítő termékre adott állami kamattámogatás. (Hasonlóan változtak a feltételek és a Széchenyi Beruházási Hitelnél is.) Így ezen módozatok egyre versenyképesebbé válnak: jelenleg havi 0,38-0,4 százalék a kamatuk.

Érdeklődni már mos lehet, a folyósítás június közepén indul

Az MKB-nál a két új termék iránt egy-két héten belül lehet. A kérelmeket június közepétől fogadja be a bank – mondta Nagy Gyula, az MKB Bank retail vezérigazgató-helyettese. Mindkét módozat 2-3 milliótól 50 millió forintig kérhető, a futamidő 84-120 hónap között alakul.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyit Támogatást Megelőző Hitel az MKB mellett egyelőre az Unicreditnél érhető el. Az alapfeltételek (egyebek mellett a kamat megállapítás módja) egységesek, az adott keretek között ugyanakkor minden pénzintézet maga dönt arról, hogy a hitelbírálat során miként alakítja elvárásait.

A programban elérhető termékek

A Széchenyi Kártya “klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, és az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak.
A Széchenyi Forgóeszközhitel már akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására alkalmas. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum. 25 millió forintig, 100 000 forintonként emelkedő összegű lehet.
A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegű, akár 10 éves futamidőre is igényelhető. A hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre is.

Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukció, melyet a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetnek igénybe. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint. A Konstrukcióhoz a magyar állam 2 % kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel lehetőséget ad arra, az EU-s pályázatokon való részvételhez jelenthet forrás. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-120 hónap.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokhoz történő gyorsabb hozzájutást segíti elő azok megelőlegezése révén. Az igényelhető hitelösszeg 1-50 millió forint lehet, a futamidő 12-60 hónap.

SOCIAL BOX