Egyre népszerűbbek a személyi kölcsönök a Takarék Csoportnál

A tavalyinál 26 százalékkal több új személyi kölcsönre kötöttek szerződést a Takarék Csoportnál országszerte 2017 első felében, míg a hitelállomány 13 százalékkal bővült. Egyre többen azért vesznek fel személyi kölcsönt, mert így szabadon dönthetnek arról, mire költik a pénzt, nem korlátozzák az áruházi vagy internetes vásároláshoz kötődő hitelajánlatok. Emellett a személyi kölcsönök piacának 60 százalékát […]

A tavalyinál 26 százalékkal több új személyi kölcsönre kötöttek szerződést a Takarék Csoportnál országszerte 2017 első felében, míg a hitelállomány 13 százalékkal bővült. Egyre többen azért vesznek fel személyi kölcsönt, mert így szabadon dönthetnek arról, mire költik a pénzt, nem korlátozzák az áruházi vagy internetes vásároláshoz kötődő hitelajánlatok. Emellett a személyi kölcsönök piacának 60 százalékát már a Takarék Csoportnál is elérhető fix havi törlesztő részletű konstrukció fedi le: sokan inkább hosszabb távon fixálják a törlesztőjüket, még ha ez magasabb havi kiadást is jelent.

A regionális különbségek oka a jövedelmek eltérő megoszlása. Közép-Magyarországon egyre több magasabb jövedelmű ügyfél választja a takarékokat, de a térség nagyobb népsűrűsége is közrejátszik az átlagot meghaladó hitelkihelyezésben, míg Észak-Magyarországon az országos átlagnál szerényebb jövedelmek miatt fordulnak váratlan kiadások esetén a biztos megoldást jelentő takarékokhoz. Nyugat-Magyarország ugyan erős régió gazdaságilag, de sok nagyváros a határ mentén helyezkedik el, így nagy a külföld elszívó hatása, többen szerzik jövedelmük legalább egy részét a határon túlról.

A legtöbben 3-4 éves futamidőre veszik fel e kölcsön típust, amelyből 100 ezer és 5 millió forint közötti összeget lehet igényelni. Egyre többen váltják ki más hitelintézetnél felvett kölcsönüket a Takarék Csoportnál, így kizárólag hitelkiváltás esetén 300 ezer forint az alsó korlát. A nagyobb kiadást jelentő iskolakezdés vagy karácsonyi bevásárlás mellett a Csoport megoldást kínál az esküvőkhöz, ballagáshoz, nyaraláshoz, lakáskorszerűsítéshez vagy akár autószervizhez kapcsolódó hiteligényekre is.

A már 100 ezer forinttól, ingatlan vagy jövedelmi fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsön akár 9,23 százalékos éves kamatra is felvehető a takarékoknál, szemben az egy évvel korábbi 12,59 százalékkal. Ennek a kedvező kamatnak a feltétele, hogy egy összegben, havi minimum 200 ezer forint jövedelem érkezzen a kölcsönt felvevőnek a szövetkezeti hitelintézetnél vezetett számlájára, de a Csoportnál már minimálbérnek megfelelő jövedelem mellett is igényelhető személyi kölcsön.

Egy 36 hónapos futamidejű, 500 ezer forint összegű kölcsön jellemzően 13-14 százalékos hitelkamattal és 17 százalék körüli teljes hiteldíj-mutatóval (THM) igényelhető. Ez utóbbiban benne van az 1 százalékos folyósítási díj, a havi minimum 200 forint számlavezetési díj, valamint a havi törlesztő részlet teljesítésének a díja, ami a törlesztés 0,3 százalékát teszi ki, de 6 ezer forintban maximált. További költség lehet a hitel átutalása más hitelintézetnél vezetett számlára, valamint a 2 millió forint feletti kölcsönök esetében az adós/adóstársak közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozatának a díja.

Az előtörlesztés feltételei is kedvezőek. Amennyiben az előtörlesztés és a hitel szerződés szerinti lejárata között legfeljebb 12 hónap telik el, az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka a díj. Egy éven túli előtörlesztés esetén viszont 1 százalékot kell fizetni.