A magyar gazdaság a régiós átlag alatt teljesíthet

A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló javaslattal az Európai Bizottság elismerte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tett tavaly a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány három százalék alatt tartása érdekében. A javaslat jelzi a bizottság azon várakozását is, hogy a deficit a következő két évben sem lépi túl ezt a küszöbértéket – áll […]

A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló javaslattal az Európai Bizottság elismerte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tett tavaly a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány három százalék alatt tartása érdekében. A javaslat jelzi a bizottság azon várakozását is, hogy a deficit a következő két évben sem lépi túl ezt a küszöbértéket – áll a Moody’s hétfőn Londonban ismertetett elemzésében.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának szakelemzői a befektetési ügyfelek számára hetente kétszer összeállított helyzetértékelésük hétfői kiadásában hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a magyar adósságfolyamatok fenntarthatóságát változatlanul kockázatok terhelik, éppen a költségvetési célok teljesítése érdekében tett kormányzati intézkedések miatt, mert e lépések alacsony növekedési környezetet teremtettek.

Az intézkedések – köztük a bankszektorra, valamint a távközlési, az áramszolgáltató és a kiskereskedelmi ágazatokra kirótt különadók – következtében a beruházások 2011 második fele óta hat egymást követő negyedévben negatív növekedési tényezőnek bizonyultak – áll a cég hétfői elemzésében. A Moody’s szerint kedvezőtlenül érintette a magyar üzleti környezetet, hogy az adóintézkedések fő terhét a banki és a vállalati szektorok viselik, ami visszafogja a magyar gazdaság növekedését is.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy az idei első negyedévben mért 0,7 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedés ellenére is 2013 egészében mindössze 0,2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban nagyrészt a kedvezőtlen beruházási klíma miatt, amelyet az elmúlt években rontott a kiszámíthatatlan adópolitika.

A Moody’s szerint a jórészt külföldi tulajdonú magyar bankrendszert meggyengítette a magyarországi működési környezet, és így a bankok nem sok támogatást tudnak nyújtani a belső kereslet élénkítéséhez. Emellett az exportteljesítményt is visszahúzza a magyar kivitel hozzávetőleg háromnegyedét felvevő EU-partnerek lanyha gazdasági teljesítménye.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy mindezek figyelembevételével a következő két évben a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál jóval lassabb növekedést várnak a magyar gazdaságban, s ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósságállomány folyamatos csökkentésére.

A magyar adósosztályzatokra a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody’s és a Standard & Poor’s tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. A Fitch Ratings decemberben az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

SOCIAL BOX