Negatív fordulat következhet

Az Államadósság Kezelő Központ májusban 442 milliárd forint értékben kínált fel megvételre különböző futamidejű állampapírokat, melyre az érdeklődés szinte jottányit sem változott áprilishoz képest. A vevők ugyanis összesen 1050 milliárd forintnyi papírra jelezték igényüket, ami 2,4-szeres túljegyzést jelent. Kerekítve pont annyit, mint egy hónappal korábban. Az értékesítés azonban egy hajszállal jobban sikerült, hiszen a tervezetthez […]

Az Államadósság Kezelő Központ májusban 442 milliárd forint értékben kínált fel megvételre különböző futamidejű állampapírokat, melyre az érdeklődés szinte jottányit sem változott áprilishoz képest. A vevők ugyanis összesen 1050 milliárd forintnyi papírra jelezték igényüket, ami 2,4-szeres túljegyzést jelent. Kerekítve pont annyit, mint egy hónappal korábban. Az értékesítés azonban egy hajszállal jobban sikerült, hiszen a tervezetthez képest 9 százalékkal vont be több forrást, mint áprilisban (ekkor 8 százalékos volt a túlteljesítés mértéke), vagyis 483 milliárd forintot.
Az egyes futamidők alapján lebontva az látszik, hogy míg áprilisban még csak egy sikertelennek nevezhető aukció volt a 3 hónapos kincstárjegyek esetében, amikor nem sikerült a tervezett mennyiséget értékesíteni, addig májusban nemcsak a most leírt eset ismétlődött meg. A 12 hónapos kincstárjegyeknél is fel kell jegyezni egy ilyen szempontból kudarcos aukciót, amikor is a tervezettnél 5 milliárddal kevesebbet tudott eladni az ÁKK. Ezekből a rövidebb futamidejű papírokból összesítve 15 milliárd forinttal kisebb mennyiség kelt el, ezt kompenzálta a hosszabb futamidejű papírok iránti kereslet.

A 3, 5 és 10 évesek esetében ugyanis 53 milliárd forintos többletértékesít történt, így ennek köszönhetően végeredményben 41 milliárdos többletkibocsátás történt. Ezzel pedig az idei évben 330,5 milliárd forintra növekedett a terven felüli értékesítés nagysága. Visszatérve a május havi aukciókra, arányaiban a legnagyobb túlteljesítés a 3 és a 10 éves állampapíroknál figyelhető meg, a két esetben 42-43 százalékos pluszértékesítéssel.

A hozamok is fordulatról árulkodnak

A piacokat az elmúlt hetekben a felerősödő aggodalmak mozgatják. Egyelőre ugyanis kiszámíthatatlan, hogy mi is lesz az amerikai pénzpumpával, az elzárástól való félelem pedig kockázatkerülőbbé teszi a befektetőket, ami a feltörekvő piacokat, így a magyar eszközöket is érzékenyen érinti. Bár az összesített adatokban éles váltás még nem mutatkozik, május hónap utolsó napjaiban csúnyán gyengült a forint, az utolsó aukción durva hozamemelkedés mutatkozott, a másodpiacon pedig négy nap alatt 53 bázispontos megugrás volt.

Legnagyobb mértékben az aukciós hozam az 5 éves állampapírok esetében csökkent április végéhez képest, mégpedig 33 bázisponttal, a 10 éves kötvények esetében viszont már érezhető, hogy talán itt a hozamcsökkenési szezon vége, hiszen 5 bázispontos emelkedést mutatnak az adatok. Azt tudni kell, hogy a 15 évesek aukciója miatt nem minden hónapra esik 10 éves aukció, ezért nem is tudjuk az alábbi grafikonon megjeleníteni, viszont hozamemelkedésre legutóbb tavaly májusban, tehát pont egy éve volt példa utoljára. Akkor 68 bázisponttal ugrottak meg a hozamok egy hónap alatt.

A másodpiacon a fentebb említett tényezők miatt jobban látszik a “figyelmeztetés”, hiszen a 10 évesek hozama 32, az ötéveseké pedig 17 bázisponttal lett magasabb április és május utolsó munkanapja között. A 3 évesek pedig csak épp megúszták az emelkedést, hiszen mindössze 1 bázispontos negatív irányú eltérés mutatkozik. A rövid futamidőkön viszont még tovább tart a hozamcsökkenés a jegybanki kamatvágásokkal párhuzamosan: a 3 hónapos kincstárjegyek árazása 8, a 12 hónaposoké pedig 10 bázisponttal lett alacsonyabb.

Ismét 5000 milliárd fölé került a külföldiek állampapír-állománya

A hozamvadászat és a merészebb, kockázatvállalóbb befektetői magatartás eredménye az lett, hogy május közepén ismét 5000 milliárd fölé került a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány. Erre pedig legutóbb február közepén volt példa, még egy nagyobb kötelezettségünk visszafizetése előtt.

A legutóbbi, május 29-i adatok szerint az állomány 5012,4 milliárd forintot tett ki, ami azonban az előző napinál 63 milliárddal kevesebb is. Tehát, nem lennénk meglepődve, ha akár már május utolsó napjára ismét 5000 milliárd forint alatti állományt közölne az ÁKK.

SOCIAL BOX