Magas felhőkarcoló, hatalmas zuhanás

A Business Insider a Barclay’s Skyscraper (Felhőkarcoló) Indexére hivatkozva azt írja, hogy a nagy építési boomok, főleg a rekordokat döntögető felhőkarcolók építései egybeesnek a gazdasági visszaesésekkel. Az index azt is sugallja, hogy minél magasabb épületeket emelnek, annál nagyobb lehet a gazdasági zuhanás. Az oldal példaként hozza fel például az Empire State Building-et, melyet 1931-ben adták […]

A Business Insider a Barclay’s Skyscraper (Felhőkarcoló) Indexére hivatkozva azt írja, hogy a nagy építési boomok, főleg a rekordokat döntögető felhőkarcolók építései egybeesnek a gazdasági visszaesésekkel. Az index azt is sugallja, hogy minél magasabb épületeket emelnek, annál nagyobb lehet a gazdasági zuhanás.
Az oldal példaként hozza fel például az Empire State Building-et, melyet 1931-ben adták át, a nagy gazdasági világválság pedig ekkora kezdett csak igazán dühöngeni. Említhetnénk még például a World Trade Center-t, vagy a Sears Tower-t is, melyeket 1972-1974 között adták át, ezek átadása pedig egybeesett az olajárak megugrásával, illetve a Bretton Woods-i rendszer összeomlásával. A Petronas-ikertornyot akkor adták át, amikor az ázsiai tőzsdepiacok 1997-1998-ban összeomlottak.

SOCIAL BOX