Az épületek majdnem felében egészségtelen a beltéri levegő

„Új szemmel nézni a már meglévő épületekre”: ezzel a címmel és egyben céllal rendezték meg 2013. május 15-16-án Koppenhágában, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián 300 szakember részvételével az ötödik VELUX Természetes Fény Szimpóziumot. A fenntarthatóbb, egészségesebb beltéri klímát biztosító épületek kialakítása érdekében szervezett eseményen a világ vezető szakértői gyűltek össze több mint 20 országból. A […]

„Új szemmel nézni a már meglévő épületekre”: ezzel a címmel és egyben céllal rendezték meg 2013. május 15-16-án Koppenhágában, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián 300 szakember részvételével az ötödik VELUX Természetes Fény Szimpóziumot. A fenntarthatóbb, egészségesebb beltéri klímát biztosító épületek kialakítása érdekében szervezett eseményen a világ vezető szakértői gyűltek össze több mint 20 országból. A szakemberek közös célja volt kidolgozni a természetes fény legjobb felhasználhatóságának módjait úgy, hogy ezeket alkalmazni is tudják a már meglévő épületek esetében.

A kétévente megrendezett VELUX Természetes Fény szimpózium célja, hogy a városok és az épületállományok újjáéledhessenek a napfény segítségével. Idén több mint 20 ország építészei, mérnökei, kutatói és politikai döntéshozói, valamint építészeti iskolák professzorai gyűltek össze Koppenhágában. A szakértők arról osztották meg egymással tapasztalataikat, nézőpontjaikat, kutatásaikat és példáikat, hogyan lehet a természetes fény a mérvadó a már létező épületek, városszerkezetek esetében, és hogyan lehetne úgy felhasználni, hogy az otthonok, munkahelyek, közintézmények egészségesebb, valamint fenntarthatóbb környezetet jelentsenek.

Mi, európaiak életünk 90 %-át a négy fal között töltjük. Az épületek 40 %-ában azonban a kevés természetes fény rossz beltéri klímát eredményez; ez károsan hat a lakók egészségére és a depresszióhoz kapcsolódó tüneteik erősödéséhez vezethet. Ha túl kevés napfény ér minket, leromlik egészségi állapotunk, csökken a teljesítőképességünk, alvásunk minősége is hanyatlik és élettani napszaki ritmusunk is felborul.

Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője szerint: „A megfelelő mennyiségű természetes fény bevitelére nemcsak az új épületekben kell megoldást találni, hanem a meglévő épületállomány esetében is törekedni kell az életkörülmények javítására. Húsz év múlva még mindig ugyanazokban az épületekben lakunk majd, mint ma. Amikor a jövő épületeiről van szó, számítanunk kell arra, hogy igen egészségtelen beltéri környezetben fogunk élni. Hacsak, nem cselekszünk ellene – éppen ezért hívtuk életre 2005-ben a szimpóziumot”.

Dr. Richard Hobday, a „Gyógyító Nap: Napfény és Egészség a XXI. században” szerzője és egyben a téma szakértője szerint a napfénynek számos, az egészséget befolyásoló előnye van, amelyet hajlamosak vagyunk elhanyagolni, vagy elfelejteni. Richard Hobday egyike annak a 20 nemzetközi szakértőnek, akit felkértek előadónak az ötödik VELUX Természetes Fény Szimpóziumon. „A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az influenzavírus és más kórokozók mindinkább fenyegető veszélyt jelentenek az emberekre az épületekben. Fontos emlékeznünk arra, hogy a napfény védelmet nyújt a fertőzések és más egészségügyi problémák ellen. Sajnos napjainkban az a trend, hogy egyre kevesebb természetes fényt juttatnak a falak közé. Ez véleményem szerint egy igen komoly, egészségkárosító ügy” – magyarázta Dr. Richard Hobday.

Az épületeken belüli természetes fény fontosságának fókuszba helyezésére nemzetközi szinten és hazánkban is nagy szükség van. A szimpóziumon elhangzott vélemények egybehangzottak, mely szerint a negatív trenddel való szembenézés egyik módja a háztulajdonosok és törvényhozók felé a természetes fény előnyeinek hangsúlyozása. A szemléletformáláshoz minél több figyelemfelkeltő kampány és az információ széleskörű terjesztése szükséges. Emellett az építkezési szabályok változása is elodázhatatlan a több természetes fény bejuttatásához az épületekbe.
 

SOCIAL BOX