Az ABB kiélvezi saját munkájának gyümölcsét

A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer Platina szintű kvalifikációját. A LEED pontozza a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést,a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és széndioxid-kibocsátásszintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. Az ABB szállította […]

A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer Platina szintű kvalifikációját. A LEED pontozza a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést,a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és széndioxid-kibocsátásszintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges rendszert. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják,csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60 százalékkal mérsékeljék a széndioxid-kibocsátást.

A Green House-ban az ABB KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és hangolja össze az épület energiaigényes funkcióit: a fűtést, hűtést,árnyékolást és világítást. A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén a helyi rendelethez képest 71 százalékos megtakarítást értek el az épülettervezői, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása,a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, valamint az egész rendszer automatizált felügyelete. A helyi előírásokhoz képest 42 százalékkal kevesebb energiát igényel az épület hűtése, míg a világítás energiamegtakarítása 49 százalék.

SOCIAL BOX